to so prilagoditve mature

Matura bo prilagojena, dovoljena bodo računala, manjši bo obseg, obeta se tudi bonus za neuspešno opravljene predmete

B.K./A.S.
18. 12. 2020, 15.22
Posodobljeno: 18. 12. 2020, 15.42
Deli članek:

Državna komisija za splošno maturo in državna komisija za poklicno maturo bosta maturitetne teste pripravili z ozirom na to, da so maturanti doma že dva meseca.

STA
Fotografija je simbolična.

 Poklicno maturo bo opravljalo predvidoma 9093 dijakov, splošno maturo pa 6927.

Državna komisija za splošno maturo je po posvetovanju z Dijaško organizacijo Slovenije in s 34 državnimi predmetnimi komisijami sprejela prilagoditve za splošno maturo, je na popoldanski novinarski konferenci povedala predsednica Državne komisije za splošno maturo Marina Tavčar Kranjc.

Najpomembnejše prilagoditve splošne mature, ki jih je komisija že potrdila so:

  • Pri materinščini, pa naj gre za slovenščino, italijanščino ali madžarščino, bo esejsko pisanje prilagojeno tako, da bo naslov za razpravljalni esej ponujal večjo odprtost, da bodo dijaki v primerjavah in analizah lahko vključili eno, drugo ali obe predpisani deli, ki ju morajo prebrati.
  • Pri matematiki bo dovoljena uporaba računala, ki je bila s katalogom umaknjena. V izpitnih polah bo objavljeno večje število formul za lažje reševanje nalog. To velja tako za osnovno kot za višjo raven.
  • Pri šestih možnih tujih jezikih bo prilagoditev pri daljših pisnih sestavkih in sicer na način, da bo na voljo izbira med dvema naslovoma. Na osnovni ravni na splošno temo, na višji ravni pa na književna dela, ki jih dijaki morajo prebrati.
  • Pri ustnem delu treh obveznih predmetov je komisija skrčila obseg snovi, na katero se morajo dijaki pripraviti. Ta se zmanjšuje se za 15 odstotkov in sicer na način, da bodo učitelji izmed 35 listkov z izpitnimi vprašanji vnaprej lahko izločili pet listkov. Kompleti z vprašanji bodo šolam poslani še januarja, učitelji pa bodo vprašanja izločili do konca februarja in o tem katera vprašanja so izločili tudi obvestili dijake. Celotno drugo polletje se bodo tako dijaki lahko osredotočali na tista vprašanja, ki bodo ostala.
  • Po potrebi se bo zmanjšalo tudi število obveznih vaj ali nalog, ki jih morajo dijaki opraviti pri določenih predmetih. Prilagojene bodo tudi ekskurzije, terenske vaje in protokoli za izdelavo nalog. O teh prilagoditvah bo komisija odločala sproti in o tem dovolj zgodaj obvestila učitelje in dijake.
  • Zaradi slabših pogojev priprav, odpadlega pouka inpouka na daljavo določenih tem ne bo mogoče dovolj celovito predelati, zato je komisija uvedla model bonusa za vse predmete, ki so zunanje ocenjeni. Dijaki bodo tako dobili boniteto v obsegu 10 odstotkov vseh točk pri tistih predmetih, ki bodo opravljeni neuspešno. Bonus bo v celoti bo upoštevan v maturitetnem rezultatu, ne bo pa ga mogoče upoštevati pri certifikatih za znanje tujih jezikov, ki izhajajo iz skupnega Evropskega jezikovnega okvira. Tam šteje rezultat, ki ga bo dijak na maturi dosegel brez bonusa.

Poklicna matura

Za Marino Tavčar Kranjc je pred kamere stopil predsednik Državne komisije za poklicno izobraževanje Boris Dular. Dejal je, da sta od poletja naprej na vprašanju prilagoditev matur intenzivno delali obe maturitetni komisiji. Čeprav obstajajo razlike med obema maturama, so želeli na vseh točkah, kjer je bilo to mogoče, prilagoditve poenotiti. "Rad bi poudaril, da poklicna matura ni slabša matura od splošne, je samo drugačna po sami vsebini, ker predstavlja štiri predmete: slovenščina, matematika ali tuji jezik, strokovno-teoretični predmet, izdelek ali storitev. Če želi posameznik nadaljevati študij na univerzi, mora opraviti še dodatni peti predmet," je pojasnil in dodal, da je poklicna matura drugačna, ker ima dva cilja - pridobitev samega poklica in kot vstopnica na nadaljnji študij na terciarnem področju. Pravi, da je vrnitev v šolske klopi za srednje strokovne šole toliko bolj pomembna, ker morajo dijaki pri četrtem predmetu izdelati storitev ali izdelek. 

Ministrici so predlagali, da izda pooblastilo ravnateljem, da lahko izvedejo učni program čim bolj fleksibilno in prilagodijo izvedbo programa obstoječi situaciji z epidemijo oziroma da lahko ravnatelji v prvi plan izpostavijo maturitene predmete. 

Odločili so se tudi, da za vse tiste dele mature (prvi, drugi in tretji predmet) uvedejo bonus 10 odstotkov za vse nerešene dele naloge. Prav tako bodo pri vseh pisnih delih nalog, kjer to do sedaj ni bilo mogoče, zagotovili izbirnost: vsak dijak bo imel pri pisnem delu možnost, da si izbere vprašanje, ki mu je bližje. 

Celotna izvedba ustnega dela poklicne mature v pristojnosti šole

Poklicna matura se od splošne razlikuje tudi v tem, da je celotna izvedba ustnega dela izpitov v pristojnosti šole. Pri  ustnih izpitih so se dogovorili, da bo obseg vsebin, ki jih bodo preverjali na maturi, zmanjšan za 15 odstotkov. Šolski strokovni aktivi bodo do konca januarja pripravili predlog vsebin, ki bodo izločene. Šolske maturitetne komisije bodo to pregledale in potrdile, dijaki pa bodo o vsem obveščeni do konca februarja.

Dular je prav tako povedal, da bodo število izpitnih vprašanj zmanjšali za 15 odstotkov, namesto 35, bo zastavljenih 30 vprašanj.