Niso upoštevali njegovih predlogov

Mario Fafangel zapušča strokovni covid štab!

R.T.
7. 12. 2020, 10.52
Posodobljeno: 7. 12. 2020, 12.33
Deli članek:

Predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel velja za enega najbolj prepoznavnih epidemiologov v teh kritičnih časih.

Zajem zaslonske slike / TV Slovenija
Mario Fafangel

Prva je o tem, da Mario Fafangel zapušča vladno strokovno posvetovalno skupino za covid-19, poročala Televizija Slovenija. Fafangel je včeraj na ministrstvo za zdravje poslal sporočilo z obvestilom in tudi pojasnil razlog za svoj odhod. Dejal je, da javno razlogov ne bo pojasnjeval. Vodja strokovne skupine Bojana Beović je za 24ur.com dejala, da je Fafangel v obvestilu navedel, da skupino zapušča, ker niso bili upoštevani številni njegovi predlogi. Verjetno si je Fafangel želel, da se njegovi predlog eksaktno upoštevajo, je dejala za STA in ob tem poudarila, da skupina nikakor ni bila nikoli tako usmerjena, da bi koga omejevala. Z njegovim odhodom pa se ne bo kaj dosti spremenilo - razmere se v epidemiji počasi spreminjajo in treba je najti konsenz z vlado in z družbo, pri tem pa so občutki ljudi različni.

Fafangel uživa veliko zaupanje javnosti, pred dvema tednoma pa je bil tudi kritičen do nekaterih protikoronskih ukrepov, s katerimi se ne strinja.

V intervjuju za Mladino je na vprašanje, kateri trenutno zapovedani ukrep v tem trenutku najmanj pripomore k zamejevanju epidemije, dejal: "Nošenje maske na Slavniku." Pojasnil je, da trenutno ni nobenih raziskav, ki bi pokazale, da bi bile države, ki so zapovedale splošno nošenje mask na prostem, uspešnejše v spopadanju z epidemijo. Ukrep splošnega nošenja mask na prostem razume predvsem v smislu odprave potrebe po natančnejši regulaciji njihove uporabe in poenostavitvi nadzora.

Komentiral je primer dostavljavca hrane, ki je dobil kazen zaradi nenošenja maske, po pojasnilih njegovega delodajalca v času, ko si je na stopnicah frančiškanske cerkve na Prešernovem trgu privoščil malico. "To se mi res zdi neproduktivno. Tak represivni pristop je morda lahko učinkovit v razmerah, ki trajajo največ mesec ali dva, a sproža predvsem odpor do spoštovanja ukrepov," je dejal.