Odvetnika najema z javnimi sredstvi

Drame v DSO Preddvor še ni konec: preden je odstopil kot direktor, je potrošil še nekaj domskih tisočakov

Luka Tetičkovič
10. 11. 2020, 20.00
Deli članek:

Najbolj razvpiti direktor doma upokojencev bo po odstopu imel zadnjo besedo – na sodišču. Plačal si jo bo z javnimi sredstvi.

DSO Preddvor
Drame v DSO Preddvor še ni konec.

 3,5 tisočaka je DSO Preddvor v minulem mesecu namenil za odvetniške storitve.

Matej Križanič, direktor Doma starejših občanov (DSO) Preddvor v odstopu, še ni rekel zadnje. Na negovalke, ki so zoper njega izrazile kritike na facebooku, je naslovil pismo odvetnika, v katerem jim grozi s tožbo. Z zapisi na družbenem omrežju je bilo vodstvo »oblateno pred širšo javnostjo,« ugotavlja.

Odvetnik Tomaž Pisk je zadnje opozorilo pred sprožitvijo sodnih postopkov v vednost naslovil še na Zbornico zdravstvene in babiške nege Slovenije in Dom Petra Uzarja Tržič. Sindikalist Matej Jemec (Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, ZSSS) domneva, da se Križanič na ta način maščuje svojim kritikom in poskuša vplivati na njihovo nadaljnjo kariero.

Odvetnika najema z javnimi sredstvi

Pri tem je sila nenavadno, da je Piska za ta namen pooblastil kar Dom starejših občanov Preddvor, čigar ime je bilo domnevno oblateno. Pisk opozarja na »nedopustne, neresnične in žaljive zapise, uperjene proti sedanjemu vodstvu stranke, posebej še proti direktorju Mateju Križaniču«. Križanič nam je pojasnil, da se je svet zavoda že seznanil z njegovim odstopom, na funkciji direktorja ostaja do 19. novembra.

STA
Križanič se sklicuje na socialno inšpekcijo, ki ni ugotovila kršitev. Vsi očitki zoper njega so blatenje, meni.

Neetični ljudje so ga osebno oblatili, zato jih bo tožil

Križanič ni odgovoril na vprašanje, ali so tudi zaposlene v domu dobile možnost pravnega varstva iz domske blagajne, na račun katere sam grozi s sprožanjem civilnih tožb. »Mediji ste povzemali zgodbo od istih ljudi, ki zdaj širijo laži in blatijo ime DSO Preddvor ter mene osebno prek družbenih omrežij. To je skrajno neetično in žaljivo do vseh zaposlenih v DSO Preddvor, ki svoje delo opravljajo strokovno in požrtvovalno. Edini meni znani način, da preprečimo širjenje laži (niso domnevne – so dokazljive laži) na račun DSO Preddvor, je sodni postopek. Pošteno je, da obvestimo vpletene, ki širijo laži, da bomo v primeru nadaljevanja le tega iskali sodno varstvo,« je dejal v odgovor.

DSO Preddvor je Tomažu Pisku v poldrugem letu za odvetniške storitve namenil 13 tisočakov, pisanje omenjenega pisma in verjetno še kakšnega drugega je DSO Preddvor v oktobru letos olajšalo za tri tisočake in pol, sledi iz portala Erar.

»Naša Območna organizacija ZSSS Gorenjske, ki pokriva več tisoč članov sindikatov dejavnosti, ki se povezujejo v ZSSS, in ki kot eno izmed glavnih storitev nudi svojim članom brezplačno odvetniško pomoč, nameni za odvetnika v 16 mesecih nekaj nad 23.000 evrov. Torej dom upokojencev z nekaj več kot sto zaposlenimi v istem obdobju nameni skoraj za polovico toliko sredstev za odvetniške storitve kot sindikalna območna organizacija, ki pokriva celotno Gorenjsko,« gospodarnost Križaniča pri najemu odvetniških storitev ocenjuje Jemec.

Korone se je lotil brezbrižno 

Jemec pri tem spominja, da je zaradi Križaničevega vodenja DSO Preddvor tega zapustilo 30 negovalk, ki so sprožile tožbe zaradi mobinga. Nadalje je DSO izgubil svojo enoto Naklo, saj je morala poseči istoimenska občina, ko je bil Križanič brezbrižen do pomladnega izbruha koronavirusa. To je dejstvo. »Po ugotovitvah socialne inšpekcije so očitki iz medijev neupravičeni,« pri svojem vztraja Križanič, ki je odstopil, ko smo poročali, da je bila ena od njegovih oskrbovank v pretepu z drugim oskrbovancem težje poškodovana.

Na inšpektorat za delo smo zato naslovili zahtevek za dostop do informacij javnega značaja, z namenom, da zadevi pridemo do dna in objavimo, kakšne so bile metode in vsebinske odločitve inšpektorja, ki v primeru DSO Preddvor ni ugotovil nobenih kršitev.