le polovica mladih risov preživi prvo leto

FOTO: Na Kočevskem v objektiv ujeli risinjo z mladičem

A.S.
10. 11. 2020, 20.10
Posodobljeno: 10. 11. 2020, 20.11
Deli članek:

Ker imajo samice risa tudi do štiri mladiče, obstaja verjetnost, da so dvojici sledili tudi ostali.

Bojan Bauer / LIFE Lynx
Risinja z mladičem

Sodelavci mednarodnega projekta Life Lynx so na družbenem omrežju Facebook sporočili, da so prejeli prve fotografije v okviru spremljanja risov v sezoni 2020/2021. Da bi bila vest še lepša, je na Kočevskem fotopast v objektiv ujela risinjo z mladičem. Samice risa imajo tudi do štiri mladiče, zato obstaja verjetnost, da so dvojici sledili tudi ostali, fotopast pa jih ni ujela v objektiv. 

Ker le približno polovica mladih risov preživi prvo leto, "bo morala ta samica trdo delati, da bo vzgajala mladiča do naslednjega leta," so opozorili in dodali: "Držimo pesti, da bo zdržal do odrasle dobe".

Cilj projekta Life Lynx je reševanje dinarsko-jugovzhodne alpske populacije risa pred izumrtjem in njena dolgoročna ohranitev, zato so k nam lani doselili tri rise iz Romunije- Goruja, Katalina in Borisa - ter risa Maksa iz Slovaške. Doseljni risi bodo pomagali obnoviti populacijo slovenskih risov, ogroženo in na robu izumrtja zaradi parjenja v sorodstvu. Nosilec oziroma vodilni partner mednarodnega projekta Life Lynx je Zavod za gozdove Slovenije (ZGS). V projektu iz Slovenije sodelujejo še Lovska zveza Slovenije, Univerza v Ljubljani in Zavod RS za varstvo narave, partnerji pri projektu pa prihajajo tudi s Hrvaške, Italije, Romunije in Slovaške.