Šolanje na daljavo

Pouk na daljavo za vse, v vrtcih le nujno varstvo

J.P.
5. 11. 2020, 17.14
Posodobljeno: 5. 11. 2020, 21.16
Deli članek:

Prvi kriterij je skrb za zdravje.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na podlagi pravkar sprejetega vladnega sklepa zavodi ostajajo zaprti, je oznanila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Se pa vzgojno-izobraževalni proces v vseh osnovnih, srednjih in glasbenih šolah nadaljuje na daljavo. Po njihovi odločitvi bo izobraževanje na daljavo potekalo tudi v visokošolskih ustanovah.

Vrtci bodo v prihodnjem tednu na podlagi presoje vrtcev in županov opravljali le nujno varstvo otrok.

"Zavedam se, da predstavljena rešitev ni in tudi ne more zadovoljiti želja in pričakovanj večine, a vam zagotavljam, da smo jo v danem stanju razmer zmožni izpeljati in pri tem ohranjati lastno in zdravje drugih ter hkrati učno kondicijo naših šolark in šolarjev," je zagotovila po poročanju STA.

Prvi kriterij pri odločitvi je bila skrb za zdravje, je poudarila Kustečeva. Ukrep je začasne narave, ponovno ga bodo preučili naslednji teden, je dodala. Po njenih besedah se z danes sprejetim ukrepom Slovenija na področju vzgoje in izobraževanja vrača v način dela, ki je bil v veljavi v času prvega vala epidemije covida-19 oziroma spomladi. 

"Verjamem, da se bomo vsi skupaj z razumevanje in medsebojno pomočjo ter lastnim odgovornim preventivnim vedenjem znali uspešno odzvati in pomagati k izboljševanju epidemiološke slike v celotni državi ter v šolskem in vrtčevskem prostoru," je poudarila ministrica. Opozorila je, da se med zaposlenimi tako v šolah kot vrtcih še vedno soočajo z aktivno okuženimi, je pa stanje boljše. "Stanje se izboljšuje toliko, da smo lahko ponovno zmožni izvesti proces izobraževanja na daljavo po celotni šolski verigi, od osnovnih šol do visokošolskih zavodov," je poudarila.

Zaenkrat kaže, da nacionalna preizkušanja znanja v letošnjem šolskem letu bodo.

Zamujeno

Sicer je ministrica ocenila, da podaljšanje jesenskih počitnic za teden dni ne bo usodno vplivalo na potek šolskega leta. Zamujeno bo po njenih besedah mogoče nadomestili v času, ko bo pouk znova potekal v šolskih prostorih. Zaenkrat tudi ne vidi razlogov, da ne bi izvedli nacionalnega preverjanja znanja.

Za pouk na daljavo je zavod za šolstvo tudi pripravil posebno spletno povezavo, in sicer pod zavihkom "Podpora ZRSŠ za šolstvo za pouk na daljavo", objavil pa je tudi vse že doslej pripravljene usmeritve in priporočila. Posebej za učence razrednega pouka in učence s posebnimi potrebami.