Velika koalicija?

Vinko Gorenak pravi, da ga nagovarjajo »pomembni člani SD«

C.E.
4. 10. 2020, 10.05
Posodobljeno: 4. 10. 2020, 10.58
Deli članek:

Kaj naj bi šepetali nekdanjemu ministru za notranje zadeve?

STA
Vinko Gorenak, nekdanji poslanec in minister, zdaj državni sekretar za koordinacijo med vlado in državnim zborom.

Velikopotezno, nagovarjali naj bi ga kar k »oblikovanju velike koalicije« med SDS in SD. Tako je v poznem sobotnem večeru tvitnil Gorenak, v aktualni Janševi vladi državni sekretar za koordinacijo med vlado in državnim zborom. Politično izkušeni Gorenak očitno meni, da takšno sodelovanje »sploh ne bi bilo slabo«.

Film, ki nikoli ni prišel v dvorane

V preteklosti se je o veliki koaliciji med SDS in SD že večkrat govorilo. Najresneje pred parlamentarnimi volitvami leta 2008, ko je SD vodil aktualni predsednik Borut Pahor. Zamisel ni nikoli presegla stopnje govoric. Ali kot je na Twitterju zapisal profesor na gradbeni fakulteti v Ljubljani in nekdanji politik Žiga Turk: "Najavno špico tega filma smo gledali leta 2008. Film ni nikoli prišel v dvorane."

Velike koalicije v Avstriji in Nemčiji

V državah, po katerih se zgleduje Slovenija (verjamemo, da je Madžarska le kratkotrajna anomalija), so se koncepta velike koalicije najpogosteje poslužili v Avstriji. Zdrs socialnih demokratov je lani premešal karte in šef ljudske stranke Sebastian Kurz je koalicijo oblikoval skupaj z zelenimi. V Nemčiji so takšna sobivanja bistveno redkejša. Kanclerka Merklova pa je vladala skupaj s socialnimi demokrati v obdobju 2005-2009 in 2013-2018.

Za oblikovanje velike koalicije je priporočljivo, da je na vsakem političnem polu dominantna stranka. Če jo v Sloveniji imamo na desnem, pa se SD, tako kažejo tudi ankete, ne more razglasiti za »vlečnega konja« leve sredine ne da bi drugi temu oporekali. Če upoštevamo trenutno izmerjeno podporo, ki jo imata SD in SDS, bi morali za oblikovanje vlade pritegniti še najmanj eno stranko.