Pravice delavcev

Moj otrok je v karanteni. Mi pripada nadomestilo plače?

B.K./STA
4. 9. 2020, 12.56
Posodobljeno: 4. 9. 2020, 12.58
Deli članek:

Ob začetku novega šolskega leta in koncu poletnih dopustov se pojavlja več vprašanj o nadomestilu plače v primeru karantene za delavce ali njihove otroke.

Profimedia
Če se odpravljate v državo na rdečem seznamu, vam nadomestilo plače ne pripada.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pojasnjuje v katerih primerih delavcem, ki imajo pogodbo o zaposlitvi, pripada nadomestilo za odsotnost in v kakšni višini.

Če mora vrtčevski otrok v karanteno, starš dela ne opravlja zaradi "višje sile"

Če delavec ne more opravljati dela zaradi varstva otroka, ker ta ne sme obiskovati vrtca, se takšna odsotnost enega od staršev presoja v okviru instituta višje sile. Delavcu pripada polovično nadomestilo plače, vendar ne manj kot 70 odstotkov minimalne plače.

Delavcu ki je v karanteni zaradi stika z okuženim, pripada višje nadomestilo

Delavec, ki mu je karantena bila odrejena, ker je bil v stiku z okuženo osebo, ima pravico do nadomestila plače v višini 80 odstotkov osnove. Če pa se je stik zgodil v sulužbi, ima delavec pravico do nadomestila v višini celotne plače.

Ne odpravljajte s v rdeče države, saj boste ostali brez nadomestila plače

Delavec, ki se odpravi v državo, ki je na rdečem seznamu, ni upravičen do nadomestila plače. Pri tem veljajo izjeme, če se delavec v državo na rdečem seznamu odpravlja zaradi smrti zakonca ali zunajzakonskega partnerja ali smrti otroka, posvojenca ali otroka zakonca ali zunajzakonskega partnerja, smrti staršev ali rojstva otroka. V teh primerih mora delavec delodajalcu najpozneje en dan pred odhodom predložiti pisno izjavo, iz katere je razvidno, da odhaja v državo na rdečem seznamu zaradi naštetih okoliščin.