Epidemiologi prenašajo tudi kričanje in žaljivke okuženih

Kacin: Porod je prava šala mala v primerjavi s covidom-19

S.R.
4. 9. 2020, 12.42
Posodobljeno: 4. 9. 2020, 12.48
Deli članek:

Pred novinarje je danes znova stopil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Primož Lavre
Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Kacin je danes prestavil trende glede pandemije novega koronavirusa v Sloveniji in sosednjih državah. Kot je pojasnil uvodoma, smo v Sloveniji trenutno pri zamejevanju vnosa okužb iz tujine uspešni, danes smo tako zabeležili le tri take primere, pri čemer vseh še niso preiskali. Govorec za covid-19 je znova poudaril, da opažajo vedno več primerov okužbe neznanega izvora, kjer se okuženi stikov bodisi ne spomnijo bodisi podatek prikrivajo. To po njegovih besedah zelo otežuje delo epidemiologov. Ti vsak dan potrpežljivo prenašajo tudi kričanje in žaljivke okuženih, v tem trenutku pa opravljajo eno najtežjih in najbolj odgovornih služb v državi, je dodal Kacin ter nato postregel z mislijo oziroma spoznanjem ene od bolnic, ki se s covidom-19 že dolgo bori in nima pridruženih bolezni. Ta naj bi dejala, da je "porod prava šala mala v primerjavi s covidom-19." 

Nato je le prešel na podatke o epidemiološki sliki. Glede Italije je pojasnil, da so razmere tam še vedno razmeroma vzdržne, niso dramatične, a se slabšajo. Trenutno imajo incidenco 27 okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh. "Skrbi nas strm dvig števila okuženih v zadnjih dneh," je dejal.

Krivulja števila novookuženih se strmo dviga tudi na Madžarskem, kjer se v ponedeljek začenja novo šolsko leto. Incidenca tam je po njegovih podatkih 16,7 na 100.000 prebivalcev. Se pa še naprej poslabšuje epidemiološka slika na Hrvaškem, kjer se incidenca na 100.000 prebivalcev že približuje številki 100. Pri nas je bila včeraj ta 24,16, kar pomeni, da smo še vedno "rumeni" in nismo blizu rdečega polja.

Nekoliko slabše razmere so trenutno tudi v Avstriji, a še vedno precej boljše od tistih na Hrvaškem. Že dolgo časa pa so razmere dramatične v Bosni in Hercegovini, Kacin zato tistim, ki želijo oditi tja, svetuje, naj ob tem dobro premislijo, saj razmere tam še zdaleč niso pod nadzorom. Pot tja odsvetuje, tistim, ki imajo tam svojce, pa svetuje komuniciranje prek videopovezave. "To je varno, čeprav ni enakovredno," je pojasnil.

Za konec se je znova vrnil na tegobe epidemiologov v Sloveniji. Pojasnil je, da imamo še veliko neznanih primerov, kjer okuženi ne vedo ali nočejo povedati, s kom so bili v stiku, pri čemer nekateri poskušajo celo zavajati. Največ takih primerov je po njegovih besedah v Ljubljani in na Savinjskem. Tem je znova položil na dušo, da če se morda le spomnijo kogar koli, s katerim so bili v zadnjem času skupaj, naj to čim prej sporočijo epidemiologom. Glede povečanja števila okužb v vrtcih in šolah je še dejal, da razlogov za paniko ni, a je veliko breme na šolskih kolektivih in starših, ki morajo biti vsakodnevno zelo pozorni.