Korupcija

Srbska pravoslavna cerkev mora ljubljanskemu parhou plačati odškodnino zaradi trpinčenja

B.K./STA
4. 9. 2020, 11.16
Posodobljeno: 4. 9. 2020, 11.18
Deli članek:

Višje delovno sodišče je potrdilo, da mora Srbska pravoslavna cerkev nekdanjemu parohu ljubljanske župnije Željku Lubardi plačati 13.000 evrov odškodnine zaradi sistematičnega trpinčenja, poročata Delo in Slovenske novice. Nekdanjega paroha so trpinčili po tistem, ko je svojega predhodnika naznanil zaradi suma finančnih nepravilnosti.

Bobo
Pravoslavna cerkev v Ljubljani.

Željko Lubarda je leta 2012 na položaju paroha ljubljanske župnije Srbske pravoslavne cerkve nasledil Perana Boškovića in ugotovil nepravilnosti pri njegovem vodenju cerkvene občine Ljubljana, je poročalo Delo. Med drugim si je Bošković prisvojil del donacij, ki jih je cerkev prejela za začetek gradnje kulturno-pastoralnega centra. Po nalogu tedanjega zagrebško-ljubljanskega metropolita Jovana Pavlovića je Lubarda nepravilnosti začel preiskovati ter jih strnil v kazenski ovadbi proti Boškoviću junija 2012.

STA
Peran Bošković si je med drugim prisvojil del donacij, ki jih je cerkev prejela za začetek gradnje kulturno-pastoralnega centra.

Pavlović je kasneje od Lubarde zahteval, da ovadbo umakne, a to ni bilo mogoče, ker gre za uradno pregonljivo kaznivo dejanje. Ljubljansko višje sodišče je kazensko obsodilno sodbo zoper Boškoviča potrdilo, izrekli so mu šest mesecev zaporne kazni z dveletno preizkusno dobo. V enem letu od pravnomočnosti sodbe pa mora povrniti 33.689 evrov, za kolikor je v korist sebe in svoje družine oškodoval svojo župnijo.

Lubarda je bil zaradi sproženega kazenskega postopka večkrat premeščen, kasneje so mu prepovedali opravljanje duhovniške službe in ga junija 2016 odpustili iz poslovnih razlogov. Zaradi trpinčenja in mobinga je proti Srbski pravoslavni cerkvi vložil tožbo. Po pravnomočnosti sodbe je upravičen do 13.000 evrov odškodnine, nekdanji delodajalec pa mu mora izplačati še dobrih 5000 evrov skupaj z zamudnimi obrestmi, ker mu potnih stroškov del leta 2014 oziroma 2015 niso plačevali. Prav tako mu mora Srbska pravoslavna Cerkev vrniti 2700 evrov stroškov pravdnega postopka.