pitna voda

Prebivalci Anhovega dobili zagotovila o stalnem nadzorovanju kakovosti vode

A.S./STA
26. 8. 2020, 17.32
Posodobljeno: 26. 8. 2020, 19.50
Deli članek:

Na občini Kanal ob Soči je danes potekal sestanek o zagotavljanju neoporečne pitne vode v Anhovem, kjer prebivalcem pitno vodo zaradi onesnaženja pred enim mesecem še vedno dovažajo gasilci. Prebivalci so dobili zagotovila o stalnem nadzorovanju kakovosti vode, je poročal Radio Slovenija.

Profimedia
Nadzor bo opravljal akreditiran laboratorij, rezultati zadnjih analiz vode so ustrezni, a dolgoročno se lahko okoliščine spremenijo.

Vodstvo občine Kanal ob Soči se je danes sešlo s predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), inšpekcijskih služb, domačinov in družbe Eternit, ki je zakrivila vdor vode iz čistilne naprave v javno vodovodno omrežje pred mesecem dni. Od takrat pitno vodo 30 gospodinjstvom dovažajo gasilci s cisterno, le za ostale sanitarne namene jo lahko uporabljajo iz pip.

"Razmišljamo o vzpostavitvi dodatnega nadzora nad kakovostjo vode, s katerim bi se vsi skupaj prepričali, da v vodi ni nekih snovi, ki bi predstavljale nevarnost za zdravje uporabnikov," je po sestanku povedala Bonja Miljavac z NIJZ.

Nadzor bo opravljal akreditiran laboratorij, rezultati zadnjih analiz vode so ustrezni, a dolgoročno se lahko okoliščine spremenijo, so bo tem dodali na NIJZ.

Okoljska inšpekcija je po poročanju radia ugotovila človeško napako, o zagotovilih, ki ga želi NIJZ, da se v prihodnje podobna napaka ne bo zgodila, pa inšpektor Boris Žbona pravi: "Zagotovila lahko da samo bog."

V družbi Eternit so medtem ponovno zagotovili, da se podobna napaka ne more več zgoditi.

Na kanalski občini so s sestankom, ki so ga pred občinskim poslopjem spremljali tudi protestniki, zadovoljni, je še poročal Radio Slovenija.

"NIJZ smo vsi deležniki predstavili stanje in od NIJZ čakamo zeleno luč, ki jo bo po njihovih zagotovilih podal v doglednem roku," je za STA po sestanku pojasnila županja Tina Gerbec.

Do onesnaženja pitne vode v Anhovem je prišlo 24. julija zjutraj, potem ko je, kot je ob pregledu ugotovila inšpekcija, zaradi napake pri obratovanju industrijske čistilne naprave družbe Eternit industrijska odpadna voda iz bazena za mehansko prečiščeno odpadno vodo odtekala v vodovodno omrežje. Napako so isti dan odpravili.