Ne moremo si več privoščiti zapiranja države

Minister Gantar se je vprašal, kaj se je v domovih za starejše dogajalo ob navadnih gripah

C.E./STA
23. 7. 2020, 14.38
Posodobljeno: 23. 7. 2020, 17.06
Deli članek:

"Ne moremo si še enkrat privoščiti zaustavljanja zdravstvenega sistema," je jasen minister za zdravje Tomaž Gantar. Sicer bomo "čez dve leti govorili, koliko ljudi je umrlo zaradi drugih bolezni."

STA
Tomaž Gantar je razložil, da so se na sestanku z ministri iz drugih držav ocenili, da zapiranje držav dolgoročno ni vzdržno.

Minister za zdravje Tomaž Gantar meni, da je stanje v Sloveniji glede koronavirusa stabilizirano, smo »nekje na meji zelene in rumene cone«. »Imamo pa težave s posameznimi žarišči, kjer so okužbe pojavljajo,« je nadaljeval in omenil, da so v večino domov za starejše okužbe vnesli zaposleni.

»Kljub številnim sestankom in skupnemu delu v preteklih mesecih me preseneča, da se navodila in ukrepi, ki so bili sprejeti že pred časom, ne spoštujejo. Upam, da se bo to spoštovalo, saj drugače ne bomo uspešno obvladovali nobene okužbe,« je bil ostrejši Gantar in okrcal vodstvo doma v Hrastniku, kjer so imeli kot pomoč pet izšolanih študentov, ki pa so zaradi nesporazuma odšli. Kritičen je bil tudi do ravnanj v domu, saj da so tudi po prejetih navodilih v tamkajšnji kuhinji hrano pripravljali brez mask.

Pojasnil svojo izjavo, da hrastniški dom za starejše »ne bi smel delovati«

Gantar je tudi pojasnil svojo še pred koronsko izjavo, da hrastniški dom za starejše »ne bi smel delovati«. To je menil zaradi izrazitega pomanjkanja osebja, predvsem osebja za osnovno nego. In to osebje se je nadomeščalo z zdravstvenim osebjem, kar je nedopustno, na primer, da je zdravstveno osebje čistilo posodo.

Ob dolgoročnem, kroničnem pomanjkanju osebja v domovih za starejše se Gantar vprašal, kako so v domovih preteklih letih ravnali ob porastu primerov "navadne gripe". Ob tem je izrazil bojazen, da ni nemara po nepotrebnem zbolelo in umrlo večje število ljudi, saj so predpisani ukrepi za primere gripe in bolezni covid-19 podobni.

Meni, da je odovornost na njihovi strani

Gantar je bil kritičen tudi do Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, ki da bi morala pripraviti standarde in normative za osnovno socialno oskrbo starejših v domovih, pa jih ni. To, da se zlorablja zdravstvene delavce v domovih, smatra za njihovo odgovornost. Tisto, kar plačuje zdravstvena blagajna, se izkorišča povsem nenamensko, in to predvsem v škodo ljudi, ki v domovih bivajo, je dejal minister. 

Tudi želje skupnosti socialnih zavodov, da bi bili vsi okuženi sprejeti v bolnišnico, po Gantarjevih navedbah ne zdržijo nobenega kriterija. Zdravstvo tega namreč ne bi preneslo in ne bi mogli zdraviti drugih bolnikov, je dejal. Spomnil je, da država iz namenskih sredstev za zdravstvo vloži v domove starejših več kot 160 milijonov evrov za zdravstveno nego.

Verjame, da bo stanje stabilno

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je sicer danes izpostavil, da primer hrastniškega doma starejših razgalja problem izrazite kadrovske podhranjenosti in pomanjkanja vlaganj v zadnjih 15 ali celo 20 letih. Tudi on je bil kritičen do Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, ki se ni odzvala na njihovo prošnjo, da pomaga s kadrovskimi viri v Hrastniku. So se pa po njegovih besedah angažirali sami skupaj z ministrstvom za zdravje, tako da se domu obetajo kadri iz nekaterih bolnišnic in drugih slovenskih domov za ostarele. Na ta način bo stanje stabilno, verjame.

Tudi sicer naj bi bili zdaj bolje pripravljeni na okužbe v domovih. Kot je spomnil minister ta delo, je interventni zakon v prihodnjih dveh letih predvidel 30 milijonov evrov za reševanje kadrovske stiske v domovih. V tej luči naj bi bila na vladi kmalu sprejeta uredba, s katero nameravajo okrepiti ekipe. Poleg tega je poskrbljeno za zaščitno opremo, koristne so tudi izkušnje iz prvega vala.