nosil masko in vzdrževal telesno razdaljo

V čakalnici ljubljanske urgence okuženi s koronavirusom. Stanje glede novoodkritih primerov?

A.S., S.R./STA
22. 6. 2020, 11.36
Posodobljeno: 22. 6. 2020, 13.22
Deli članek:

Dežurno službo ZD Ljubljana v prostorih UKC Ljubljana je med vikendom obiskala oseba, okužena s covidom-19. Včeraj pa so sicer v Sloveniji potrdili eno novo okužbo s koronavirusom.

STA
Bolnik je nosil masko in vzdrževal telesno razdaljo, zato je verjetnost za prenos okužbe majhna.

Bolnik je nosil masko in vzdrževal telesno razdaljo, zato je verjetnost za prenos okužbe majhna. NIJZ vse, ki so se v noči s sobote na nedeljo zadrževali v čakalnici urgence, poziva k spremljanju svojega zdravstvenega stanja.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) bo na podlagi ocene tveganja pozval bolnike in njihove spremljevalce, ki so bili v času od sobote od 22. ure do nedelje do 7. ure v čakalnici urgentnega bloka Univerzitetnega centra (UKC) Ljubljana, naj v naslednjih 14 dneh opazujejo svoje zdravstveno stanje in v primeru znakov akutne okužbe dihal, kot so nahod, kašelj, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura in bolečine v mišicah, najprej po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika.

"Pri tem je pomembno, da se poleg opisa zdravstvenega stanja navede tudi obisk urgence v UKC Ljubljana v omenjenem obdobju," so pozvali v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

Ob tem so še izpostavili, da je za prenos bolezni potreben tesnejši stik na manj kot 1,5 metra z bolnikom, zato je verjetnost, da so se zdravstveni delavci, bolniki in njihovi spremljevalci okužili v čakalnici urgence okužili, majhna.

Edina soba za izolacijo zasedena

O dogodku so na današnji novinarski konferenci spregovorili Mateja Lamovšek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, strokovna direktorica ZD Ljubljana Tea Stegne Ignjatovič in Uroš Tominc iz UKC Ljubljana. Kot je pojasnila Lamovškova, je bil virus v tem primeru vnesen iz tujine, zaradi varstva osebnih podatkov pa je bilo to tudi vse, kar je lahko razkrila. 

Na Metelkovi ulici za bolnike z ljubljanske regije sicer še vedno delujeta vstopna točka in covid-19 ambulanta, kamor se bolnik naroča na podlagi pogovora z osebnim zdravnikom. V UKC Ljubljana želijo preprečiti mešanje bolnikov, saj je čakalnica na urgentnem centru glede na število bolnikov, ki jih obravnavajo, razmeroma majhna, na kar so po navedbah Tominca že dolgo opozarjali. Tominc zato tistim, ki se pri njih zglasijo zaradi kakšne starejše, nenujne poškodobe in imajo bolezenske znake, svetuje, naj se najprej obrnejo na osebnega zdravnika. V kolikor gre za novo poškodobo, pa naj bolniki ob morebitnih sočasnih bolezenskih znakih o simptomih okužbe čim prej obvestijo zdravnike na urgentnem centru.

Po navedbah Tee Stegne Ignjatovič je ta konec tedna težavo predstavljala tudi strašanska gneča v čakalnici. Triažna služba je zadevnega bolnika, ki je zaradi nenujnega primera na pregled čakal nekaj ur, sicer prepoznala kot bolnika s covidom-19 in ga tako tudi obravnavala. Ta jih je o simptomih obvestil sam. Prejel je zaščitno masko, moral pa je vzdrževati varnostno razdaljo, zato naj do tesnejšega stika z drugimi bolniki v čakalnici ne bi prišlo. Edina soba za izolacijo je bila v tistem času zasedena, saj je bila v njej zaradi nujnega primera bolnica, ki je prispela iz Srbije in ki ji je bila odrejena karantena.

Potrdili eno okužbo

V Sloveniji so v nedeljo opravili 271 testiranj in potrdili eno okužbo z novim koronavirusom, je danes vlada sporočila prek Twitterja. V bolnišnici zdravijo šest bolnikov s covidom-19, eden potrebuje intenzivno nego. Po podatkih spletne strani covid-19 sledilnik so okužbo potrdili v Velenju. V nedeljo  niso zabeležili smrti zaradi covida-19. V Sloveniji je sicer zaradi covida-19 doslej umrlo 109 ljudi. V Sloveniji so doslej opravili 92.279 testov na okužbo z novim koronavirusom, število vseh pozitivnih doslej pa znaša 1521.