Vox populi

SDS še vedno najbolj priljubljena stranka, koalicijskim partnericam podpora pada

B.K./STA
18. 5. 2020, 15.07
Posodobljeno: 18. 5. 2020, 15.13
Deli članek:

Javnomnenjska raziskava Vox populi kaže ohranitev izrazite prednosti SDS pred konkurenco. Če bi bile volitve minulo nedeljo, bi bila zmagovalka SDS, sledile bi ji LMŠ, SD in Levica, v parlament bi se prebili še NSi in DeSUS, še vedno ostaja visok delež neopredeljenih. Delo vlade Janeza Janše kot uspešno ocenjuje 47,3 odstotka vprašanih.

STA
Janez Janša

Najvišjo podporo anketirani namenjajo vladajoči SDS, in sicer 22,1 odstotka. Podpora tej stranki je v zadnjem mesecu dni malenkost padla (22,5 odstotka), a bi po izračunu še vedno zasedla 34 poslanskih mandatov.

Koalicijskim partnericam gre slabše. Nadaljuje se trend padanja NSi, ki bi ji volivci namenili 4,1 odstotka glasov, SMC bi podprlo le 0,3 odstotka vprašanih, DeSUSu pa je podpora glede na april zrasla za dober odstotek, na 3,7 odstotka.

Pa opozicija?

LMŠ ima trenutno podporo 12,2 odstotka volilnega telesa, medtem ko jo je aprila podpiralo 9,8 odstotka volivcev. Po izračunu bi ji pripadlo 19 poslanskih mandatov.

SD bi sodeč po tej javnomnenjski raziskavi prejela 8,2 odstotka glasov, Levica 6,1 odstotka, SNS in SLS po 1,8 odstotka, SAB pa 1,1 odstotka.

Največ še vedno neodločenih ali apatičnih

Še vedno je največ državljanov, ki ne vedo, koga bi volili ali na volitve ne bi šli. Teh je skupaj 37,6 odstotka.

Skoraj polovica sodelujočih (47,3 odstotka) v majski raziskavi Vox populi je ocenilo delo trenutne vlade kot uspešno, 46,5 odstotka pa kot neuspešno.

Vox populi je javnomnenjski raziskovalni projekt časnikov Dnevnik in Večer, izvaja pa ga agencija Ninamedia. Med 12. in 13. majem so telefonsko anketirali 700 ljudi.