Črna kronika

Brata Edi in Meti Plava trdita, da je šlo za korekten odnos in nikakor izsiljevanje

S.R./STA
18. 5. 2020, 13.44
Posodobljeno: 18. 5. 2020, 13.56
Deli članek:

Na kranjskem okrožnem sodišču se je danes začelo sojenje bratoma Ediju in Metiju Plavi, ki ju obtožnica bremeni izsiljevanja Aleksandra Arha.

STA
Metija Plavo čaka tudi ponovno sojenje v primeru domnevnega izsiljevanja šenčurskega kmeta.

Obdolžena sta v uvodnih besedah ponovno zavrnila krivdo in dejala, da je šlo za korekten odnos in nikakor ne za izsiljevanje. Zaslišanje prič se bo začelo 15. junija. 

Obtožnica pravi, da si je Arh od Edija Plave izposodil 50.000 evrov in mu jih je tudi vrnil, vendar sta Meti Plava z grožnjami, Edi Plava pa tudi s fizičnim nasiljem od njega v letih od 2013 do 2015 zahtevala še več denarja. Tako jima je denimo na neki točki plačal že 70.000 evrov, a sta zahtevala še več, je povedala tožilka Polona Košnjek, ki Ediju Plavi očita oškodovanje žrtve v višini 51.000 evrov, Metiju Plavi pa v višini najmanj 40.000 evrov. 

Še zdaj ni dobil vsega nazaj, trdi Edi

Edi Plava, ki je krivdo zanikal že na predobravnavnem naroku 24. februarja, je na očitke odgovoril, da je bil njegov odnos z Arhom vedno korekten, dobronameren in razumevajoč ter da ni bilo nobenega izsiljevanja. "Leta 2011 sem mu posodil denar in vse do danes ga nisem v celoti dobil nazaj," je povedal v kratkem zagovoru, ki ga bo tekom sojenja še dopolnil. 

Kratek je bil v zagovoru tudi Meti Plava, ki je na predobravnavnem naroku 15. januarja prav tako že zavrnil krivdo. "Očitanega kaznivega dejanja nikakor nisem storil, kar bo med obravnavo tudi dokazal," je poudaril. 

Sojenje na predlog obrambe poteka pred tričlanskim sodnim senatom, ki ga vodi sodnica Polona Kukovec. Ob današnjem začetku sojenja je že nameravala zaslišati oškodovanca in njegovo ženo ter sina. Vendar nikogar od njih danes ni bilo na sodišče, niti ni bilo izkazano, da bi prevzeli vabila na obravnavo. 

Njihovo zaslišanje je tako sedaj predvideno v nadaljevanju sojenja 15. junija. V drugem sklopu zaslišanj bo sodišče zaslišalo še eno izmed prič in policista. Glede zaslišanja drugih prič, ki jih je predlagala obramba, pa se bo sodišče odločili v nadaljevanju. Zaenkrat je obravnava že razpisana tudi za 29. junij in 24. avgust. 

Primer šenčurskega kmeta

Ni pa še znano, kdaj bo na kranjskem okrožnem sodišču steklo ponovno sojenje Metiju Plavi glede domnevnega izsiljevanja šenčurskega kmeta Aleša Šterna. Kranjsko sodišče ga je januarja 2018 po dolgotrajnem sojenju, na katerem je bilo zaslišanih več kot 80 prič, spoznalo za krivega in ga obsodilo na tri leta zapora. Višje sodišče v Ljubljani pa je dve leti po obsodbi v začetku tega leta sodbo prvostopenjskega sodišča razveljavilo. 

Plava je ves čas zanikal, da bi Šternu grozil in ga izsiljeval ter od njega izsilil več kot milijon evrov. Trdil je, da je obtožba zoper njega rezultat policijskega konstrukta. Sodnica Marjeta Dvornik, ki je kritično presojala izpovedbe domnevnega oškodovanca, ga je spoznala za krivega le po nekaterih delih obtožnice. 

Obramba pa je tožilstvu ves čas očitala, da navedbe iz obtožnice niso bile časovno in krajevno konkretizirane. Podobno je tudi v primeru domnevnega izsiljevanja Arha, v katerem je obramba prav tako vložila ugovor zoper obtožnico. Izpostavlja pa tudi dvome v verodostojnost nekaterih prič in policistov.