POCENI ENERGENTI

Primeren trenutek za nakup kurilnega olja

Luka Tetičkovič
27. 4. 2020, 07.41
Posodobljeno: 27. 4. 2020, 09.19
Deli članek:

Trenutno zelo nizke cene energentov so začasen pojav, saj so v celoti posledica tržnih neravnovesij. Ko bodo proizvajalci prilagodili proizvodnjo, bodo tudi cene šle gor.

L.T.
Cena en evro za en liter je posledica začasnega tržnega gibanja cen nafte.

Cene nafte West Texas Intermediate so nedavno na trgih padle na neverjetno negativno vsoto. Hitro polnjenje skladiščnih zmogljivosti pa je danes pognalo cene ameriške nafte vnovič navzdol.

Trgovci so povedali, da so rezervoarji na glavnem dobavnem terminalu za ameriško nafto Cushing v ameriški zvezni državi Oklahoma sicer napolnjeni zgolj 70-odstotno, vendar pa so preostale zmogljivosti že vse oddane.Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena junija, se je danes v elektronskem trgovanju v Aziji znižala za 1,73 dolarja na 15,21 dolarja za 159-litrski sod. Terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so se pocenile za 70 centov na 20,74 dolarja. Obe številki sta za približno 70 odstotkov nižji kot pred letom dni.

Zakaj tudi nam dobavitelji ogljikovodikov ne plačujejo, da jim praznimo zaloge?

Povedano na kratko, je odgovor preprost: v Sloveniji nimamo rafinerije, ki bi lahko predelovala surovo nafto. Vsi slovenski ponudniki naftnih derivatov kupujejo končne proizvode, zato nam tudi težko odgovorijo, iz katerih naftnih polj prihaja njihov produkt.

Kdor tanka, pa ve, da je cena bencina že nekaj tednov pri magični številki en evrov za liter, s čimer smo potrošniki neposredno občutili pocenitve nafte na svetovnih trgih, ki je je zaradi zmanjšane potrošnje v logistiki nenadoma povsod preveč.

Iz zgodovine cen naftnih derivatov, ki jo na svoji spletni strani objavlja ministrstvo za gospodarstvo, je razvidno, da je cena neosvinčenega bencina (pred dajatvami) prvič strmoglavila pred enim mesecem. S 45 centov na liter je padla na 30 centov na liter, zdaj se giblje pri približno 26 centih na liter.

Država primaknila mošnjiček

Za nižjo ceno nafte na bencinski črpalki je tako odgovoren predvsem trg in cena bi bila še nekaj centov nižja, če država ne bi dvignila trošarine. Ta se je s slabih 48 centov dvignila na 50 centov. Država je tako v svojo malho spravila razliko, ki ji je sicer izpadla zaradi nižjega davka na dodano vrednost, ta je bil namreč zaradi nižje cene nafte obračunan na nižji osnovi.

Za dodatna pojasnila smo se obrnili na vse večje naftne trgovce, odgovore smo prejeli od Petrola in OMW. »Petrol večino tekočih goriv nabavlja iz rafinerij EU na Mediteranu in v severozahodni Evropi, predvsem zaradi zagotavljanja ustrezne kakovosti blaga,« so nam pojasnili.

Na ceno nafte, ki jo plačujemo potrošniki, vplivata dva dejavnika, ki sta po sebi izjemno nestanovitna. To sta menjalni tečaj evro-ameriški dolar in naftni trg. »Petrol nakupuje naftne derivate na podlagi več kriterijev, ki zajemajo cenovna in tečajna tveganja ter vključujejo tudi državni model oblikovanja cen. Skupina Petrol kupuje naftne derivate po tržnih pogojih tujih nakupnih trgov in jih plačuje v ameriških dolarjih, prodaja pa jih v lokalnih valutah,« so pojasnili v Petrolu in dodali, da »cena naftnih derivatov ni padla pod en evro zaradi vladne trošarinske politike, ki je v zadnjih dveh obdobjih spreminjanja cen dvignila trošarine pri dizlu in bencinu«.

Na evropskih trgih ni prišlo do zloma

V Petrolu razmer na trgu ne morejo komentirati, saj gre za izjemno nestabilne pojave. Analitiki se strinjajo, da so trenutne negativne cene sodčka WTI posledica zapolnjenih kapacitet. »Ker so ne nazadnje skladiščne kapacitete omejene, se bo proizvodnja morala kmalu skrčiti, da bo na trgu spet prišlo do ravnovesja, ter tako omogočila višje cene energentov, ko si bo povpraševanje spet opomoglo,« je za Reuters povedal analitik Sushant Gupta iz svetovalne skupine Wood Mackenzie.

»Tovrstnih situacij, kot so trenutno v Združenih državah Amerike, v Evropi v tem trenutku še ne zaznavamo. Borzne kotacije nafte so namreč glede na Platts European Marketscan še vedno višje kot v ZDA,« so nam glede tega pojasnili v skupini OMV Slovenija, ki je integrirana v naftno družbo z lastnimi nahajališči nafte in rafinerijami.

Trenutne cene energentov so torej zelo začasen pojav, ki ga velja izkoristiti za nakup kurilnega olja za naslednjo kurilno sezono.