Koronavirus

Francija zaradi "zanimive" študije omejila prodajo nikotinskih obližev

R.T.
26. 4. 2020, 21.05
Posodobljeno: 26. 4. 2020, 21.14
Deli članek:

Vse skupaj se je začelo s študijo, ki kaže, da bi lahko nikotin zagotavljal nekakšno zaščito pred novim koronavirusom.

Profimedia
Preprečiti želijo, da bi zaloge pošle.

Raziskovalci v pariški bolnišnici Pitié-Salpêtrière so pred dnevi objavili študijo, ki je vključevala 483 bolnikov in v kateri so navedli, da je novi koronavirus z vidika verjetnosti okužbe bolj prizanesljiv do kadilcev kot nekadilcev. 

Kot opozarjajo številni strokovnjaki, je vzorec ljudi majhen. V okviru študije so sicer ugotovili, da je bilo med 483 okuženimi le 5,3 odstotka oseb, ki so kadilci, medtem ko cigarete redno prižiga 25,4 odstotka francoskega prebivalstva. V študiji so hkrati opozorili, da so pri kadilcih, ki pa se okužijo, simptomi covida-19 precej hujši. Enako trdijo britanski strokovnjaki, ki pravijo, da je v primeru kadilcev, ki se okužijo, večja verjetnost, da bodo pristali na enoti za intenzivno nego, poroča The Independent.

Kot je pojasnil francoski minister za zdravje Olivier Veran, gre za zanimivo študijo, a hkrati opozoril, da to »ne pomeni, da tobak ščiti. Tobak ubija.« Dodal je, da v Franciji zaradi bolezni, povezanimi s kajenjem, vsako leto umre več kot 70.000 ljudi. 

Kakor koli, francoske oblasti so po objavi študije omejile prodajo nikotinskih nadomestkov, kot so nikotinski obliži in žvečilke. Kot pojasnjujejo, želijo preprečiti njihovo napačno ali prekomerno rabo. Preprečiti želijo tudi, da bi prišlo do pomanjkanja teh izdelkov. Spletno prodajo so prepovedali, omejili pa so tudi njihovo prodajo v lekarnah. Ljudje bodo v lekarnah lahko kupili le enomesečno zalogo, vsak nakup pa se bo zabeležil, še poroča Independent. Omejitev bo zaenkrat veljala do 11. maja.