Predlog varovalke

Delodajalec, ki zaprosi za subvencije, naj delavcev ne odpusti še tri mesece po koncu epidemije

B.K./STA
16. 4. 2020, 10.15
Posodobljeno: 16. 4. 2020, 10.18
Deli članek:

V drugi protikoronski zakon za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu je treba vključiti varovalko, da tisti delodajalec, ki zaprosi za državno subvencioniranje plač svojih zaposlenih, teh v času epidemije novega koronavirusa in nato še vsaj tri mesece ne sme odpustiti, so danes pozvali v Sindikatu obrti in podjetništva Slovenije.

Profimedia
Fotografija je simbolična

"Protikrizna zakonodaja, ki se sprejema v času epidemije, je dobrodošla in jo podpiramo," je v sporočilu za javnost uvodoma zapisala generalna sekretarka sindikata Ana Čermelj. Kot je dodala, je njen namen ohranitev delovnih mest v gospodarstvu, v sindikatu pa kljub temu opažajo porast odpuščanj.

Prav zato so se zavzeli za vzpostavitev varovalke, po kateri delodajalec, ki zaprosi za subvencioniranje plače svojega delavca, tega v času epidemije in nato še tri mesece ne sme odpustiti.

Kot je spomnila Čermeljeva, delodajalci po protikoronskem zakonu, ki je v veljavi od sobote, za obdobje med 13. marcem in 31. majem lahko prejmejo državno pomoč v oblikah izplačanih nadomestil plač delavcem, ki so na začasnem čakanju na delu iz poslovnih razlogov ali višje sile, oprostitev plačila pokojninskih prispevkov za delavce, ki delajo v času kriznih razmer, in preložitvi bremena bolniških odsotnosti na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Protiplačilo za te pomoči "bi moralo gospodarstvo dati z zavezo o neodpuščanju", so prepričani v sindikatu.

Čermeljeva je ob tem pojasnila še, da bo v primeru nadaljnje odsotnosti varovalke odpuščen delavec znova pristal na plečih proračuna, saj bo upravičen do nadomestila za brezposelnost.

Poleg tega pa bodo delavci breme krize po njenih besedah nosili vsaj dvakrat. Zadolževanje države bo namreč poslabšalo njihov socialni položaj, saj bo treba dolg poplačati, kar pomeni, da se lahko pričakuje višje davke in podobno. Poleg tega tisti, ki ne bodo imeli več dela, ne bodo več skrbniki lastne socialne varnosti, je poudarila.