Šest primerov

Med okuženimi tudi 32-letni moški, zaposlen v UKC Maribor: ravnal je po protokolu

B.K./STA
6. 3. 2020, 06.56
Posodobljeno: 6. 3. 2020, 10.25
Deli članek:

V Sloveniji je bilo včeraj potrjenih več novih primerov okužb z novim koronavirusom. Prvi trije pacienti so povezani z motoristično skupino, ki se je v Slovenijo vrnila iz Maroka, četrti in peti pacient z motoristi nista povezana in sta se okužila v Italiji, v šestem primeru pa gre za moškega iz Maribora.

Bobo
Za razliko od prvega primera okuženega z novim koronavirusom v Sloveniji naj bi okuženi v Mariboru spoštoval predvideni protokol in je poklical osebnega zdravnika, ki ga je napotil na vstopno točko.

Prvi primer potrjene okužbe je bil pri starejšem Ljubljančanu, ki je minuli konec tedna pripotoval iz Maroka skozi Italijo in je zbolel za boleznijo covid-19, ki jo povzroča ta koronavirus. Epidemiologi so ugotovili, da je bil v stiku z 19 sopotniki na potovanju v Maroku, od tega s 16 Slovenci in tremi Hrvati. Tistim, ki so bili z njim v tesnem stiku, so odvzeli bris. V zdravstvenem domu na Viču je bil v stiku s sedmimi osebami.

Zdravnica, ki ga je tam pregledala, nato pa z reševalnim vozilom napotila na infekcijsko kliniko ljubljanskega kliničnega centra, je včeraj ostala doma. Med pregledom moškega je nosila zaščitno opremo. Še isti večer so v prostorih zdravstvenega doma opravili zračenje in razkuževanje.

Od njega se je okužila druga oseba, pri kateri so potrdili okužbo. Z njim je bil namreč v tesnem kontaktu, skupaj sta potovala v in po Maroku. Tudi tretji okuženi je bil njun sopotnik.

Epidemiologi bodo poskusili poiskati in se pogovoriti z vsemi, ki so bili v tesnejših stikih z okuženimi Slovenci.

Okuženi so bili na desetdnevnem potovanju po Maroku, ki je potekalo v organizaciji slovenske turistične agencije. V skupini je bilo 15 ljudi, od tega 12 iz Slovenije in tri iz Hrvaške. Tudi voznik kombija GoOpti, s katerim se je prvi okuženi z beneškega letališča Marco Polo v Slovenijo peljal v Slovenijo je že v postopku testiranja in izolacije.

Popoldne so potrdili še tri nove primere okužbe. Kot je za Odmeve na Televiziji Slovenija pojasnila državna sekretarka Simona Repar Bornšek, gre pri dveh novo potrjenih okužbah za moškega in žensko, ki sta potovala po Italiji. Šesti je 32-letnik iz Maribora, zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, so danes potrdili v tem zavodu. Bolnik je v bolnišnici v izolaciji, so navedli. Okuženi je spoštoval predvideni protokol in je poklical osebnega zdravnika, ki ga je napotil na vstopno točko, kjer so mu vzeli bris.

Drugih informacij zaenkrat ne dajejo. Več bo znanega po novinarski konferenci v UKC Maribor ob 14. uri.

Prepovedani obiski na vseh oddelkih

Vstopna točka za obravnavo in odvzem brisov pri bolnikih s sumom na okužbo s koronavirusom na območju Mestne občine Maribor, sosednjih občin in občin z območja Lenarta, Slovenske Bistrice, Ptuja in Ormoža je začela delovati v četrtek ob 17.30. Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor jo je postavil na območju med Mercator centrom Tabor in sedežem tamkajšnje gasilske brigade. Jemanje brisov so v mariborskem zdravstvenem domu sicer izvajali že prej, a na terenu pri pacientu.

V mariborskem zdravstvenem domu so danes ponovno pozvali občane in občanke, naj ob vsakršnem sumu najprej pokličejo osebnega zdravnika. "Občani, ki pri sebi opazijo znake bolezni, kot so povišana temperatura, kašelj in oteženo dihanje), naj obvezno po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika, kjer bodo prejeli vsa potrebna nadaljnja navodila, in naj ne prihajajo v zdravstvene ustanove," so poudarili.

"V primeru nedosegljivosti osebnega zdravnika prosimo pokličite telefonsko številko 02/22 86 200. V času nedelovanja ambulante družinske medicine lahko pacienti pokličejo ambulanto za splošno nujno medicinsko pomoč na telefonski številki 02/333 18 09," so dodali.

V UKC Maribor so že od pojava novega koronavirusa v sosednjih državah pred dvema tednoma prepovedani obiski na vseh oddelkih. Še vedno je tudi prepovedano parkiranje znotraj bolnišničnega kompleksa. Že prej so zatrjevali, da so na morebiten izbruh novega koronavirusa pripravljeni.