Inšpektorat

Kaj bomo z odpadnimi svečami?

Mihael Korsika
31. 12. 2019, 06.58
Deli članek:

Ministrstvo za okolje in prostor je dan pred božičem sporočilo, da bo za nakopičeno embalažo in sveče na 65 lokacijah, ki predstavljajo veliko okoljevarstveno težavo, poskrbela država. Državljani predčasnega božičnega darila sploh še niso uspeli odviti. Ministrstvo je sklep še isti dan umaknilo.

STA
Ministrstvo je proti nekaterim družbam za ravnanje z odpadno embalažo podalo kazenske ovadbe.

Redni odvoz novonastalih odpadnih sveč po oceni ministrstva za okolje poteka tekoče, saj komunalna podjetja ne opažajo zastojev, težava pa je v odpadnih svečah iz preteklih let.

Čeprav je državni zbor konec lanskega leta sprejel interventni zakon za odvoz nakopičene odpadne embalaže, katerega veljavnost se izteče ob novem letu, sveče ostajajo v okolju.

V skladu z interventnim zakonom je bila odpeljana skoraj vsa nakopičena odpadna embalaža, postopki potekajo še za okoli 2000 ton, za nakopičene odpadne sveče pa država še ni našla rešitev. Kljub zakonu so na 65 lokacijah presežene zmogljivosti skladiščenja odpadnih nagrobnih sveč.

Ministrstvo je pred dvema tednoma sicer ugotovilo, da naj bi nekatere gospodarske družbe za ravnanje z odpadno embalažo pobrale embalažnino, potem pa niso izpolnile svojih obveznosti.

Kazenske ovadbe

Proti nekaterim družbam so zato podali tudi kazenske ovadbe. Ob tem je minister za okolje in prostor Simon Zajc pred nekaj dnevi napovedal, da bo država prihodnje leto vložila regresne zahtevke, preko katerih bo poskušala od družb za ravnanje z odpadno embalažo izterjati sredstva, ki jih je namenila za interventni odvoz embalaže.

Dan pred božičem pa je ministrstvo sporočilo, da je sprejelo sklep, po katerem bi za nakopičeno embalažo in sveče poskrbela država, je poročala Slovenska tiskovna agencija, ki je še isti dan vest umaknila. Ministrstvo je namreč kmalu sporočilo, da je sklep umaknjen.

STA
Slovenci v zadnjih letih na pokopališčih prižigamo manj sveč.

Na okoljskem ministrstvu so nam pojasnili, da bo zaradi točnosti podatkov v sklepu inšpektorat za okolje in prostor ponovno preveril vse izvajalce javnih služb, kjer imajo neprevzeto komunalno odpadno embalažo.

Zakaj so se odločili ponovno preveriti izvajalce na ministrstvu, niso navedli, a je precej nenavadno, da je sklep, vsaj kar se javnosti tiče, veljal le nekaj ur. V službi za odnose z javnostjo sicer pravijo, da bo sklep ponovno objavljen po zaključku dodatnega preverjanja. »Ministrstvo za okolje in prostor si prizadeva, da bo to urejeno v naslednjem letu,« so še poudarili na ministrstvu.

Prižigamo manj sveč

Številne akcije in opozorila glede ogromnega števila sveč, ki jih Slovenci čez celo leto odnesemo na grobove, so sicer že obrodila sadove. Ministrstvo za okolje v zadnjem času namreč zaznava opazno zmanjševanje količine sveč, ki jih prižgemo. Lani je tako v primerjavi z letom 2010 v zabojnikih končalo za 14 odstotkov manj odpadnih nagrobnih sveč. Kljub temu bodo na ministrstvu nadaljevali z osveščanjem javnosti o okoljski problematiki odpadnih sveč. Statistiko in zakonodajo s tega področja ministrstvo predstavlja prek spletne strani www.svecamanj.si.