Krajani Stanošine in Kozmincev imajo dovolj slepomišenja

Poškodbe ostajajo: Sedela sem na stolu in sem mislila, da je potres. Vse se je treslo, stekla so se tresla

Mojca Vtič / Štajerski tednik
28. 12. 2019, 07.45
Posodobljeno: 28. 12. 2019, 08.46
Deli članek:

Ne, ni bil potres. Hiše so se tresle zaradi gradnje avtoceste. In čeprav je avtocesta Draženci–Gruškovje že lep čas odprta, poškodbe na hišah ostajajo.

C.G.
Je nizka cena gradnje upravičljiv razlog, da zdaj nekateri prebivalci živijo v strahu?

Ob začetku gradnje avtoceste naj bi bilo prebivalcem Kozmincev in Stanošine, ki živijo ob trasi, zagotovljeno, da bodo poškodbe, ki bi nastale ob gradnji, sanirane. Leto dni po odprtju avtocestnega odseka, ki je predstavljal še edini neurejen del avtoceste med Hamburgom in Solunom, pa so krajani prejeli dopise ter vzorec izjave, ki pravi, da poškodbe niso nastale. Dopis se je glasil: »V roku dveh delovnih dni, šteto od prejema tega poziva, posredujte podpisano izjavo. Tozadevno vas seznanjamo, da smo na podlagi pregleda strokovnjakov, in sicer IVD, d. d., ugotovili, da gradnja ni imela vpliva na vaš objekt, zato izpostavljamo, da do vas ne izkazujemo nobenih obveznosti oziroma dolžnosti iz tega naslova. Predmetna izjava je tako zgolj in izključno zadostitev formalnim zahtevam investitorja. Če v navedenem roku podpisane izjave ne bomo prejeli, bomo to jemali kot potrditev, da do vas kot lastnika nimamo nobenih obveznosti, ki bi izvirale iz gradnje uvodoma navedenega avtocestnega odseka.« Ta dopis je prispel na naslov ene izmed krajank Stanošine, ki se ne želi izpostaviti.

M.V.
Lastniki opozarjajo, da zgolj kit in barva ne zadoščata za sanacijo poškodb.

Podjetje trdilo, da poškodb ni bilo, nato so poslali izvajalca

Sprva lastnikom poškodbe sploh niso bile priznane, nato pa jih je lepega dne obiskal lokalni izvajalec, ki je želel razpoke in poškodbe sanirati.

Sarajevsko gradbeno podjetje jo je torej obvestilo, da ne glede na to, ali bo izjava o nastanku poškodb podpisana ali ne, te niso nastale zaradi gradnje avtoceste. Na drugi strani pa jo je približno dva meseca pred tem dopisom obiskal lokalni izvajalec, ki ga ne želi imenovati. »Bila sem v avtu, želela sem ravno odpeljati otroke v šolo, ko se je na dvorišču pojavil lokalni izvajalec, ki da ga je poslalo podjetje Euro-Asfalt, da popravi razpoko v otroški sobi,« je dejala. V tistem trenutku je seveda izvajalca zavrnila, nato pa je 22. novembra prejela omenjeni dopis, da naj poškodb na njihovem objektu sploh ne bi bilo. »Čeprav je v poročilu IVD, d. d., ki ga navaja izvajalec, dopuščena možnost, da so poškodbe nastale zaradi gradnje,« je še dodala. Da bi razpoke lahko nastale zaradi gradnje, naj bi bilo napisano v več poročilih. Pri tem pa, kot pravi, zbode v oči, da »v poročilih piše, da so poškodbe 'lahko' posledica gradnje avtoceste, lahko pa tudi ne. Povsod je pridana ta besedica – lahko«. 

C.G.
Krajani so sicer zadovoljni z infrastrukturnim napredkom in razumejo, da se s tem občina razvija.

Škodo bi izračunali na podlagi fotografij

Odsek se je v dveh fazah gradil tri leta. Prvo etapo avtoceste je gradil konzorcij domačih gradbincev s SGP Pomgrad na čelu, drugo pa bosansko podjetje Euro-Asfalt. 

A medtem ko je bil naši sogovornici (ter še nekaterim) namerno ali nenamerno poslan navedeni dopis gradbenega giganta, so drugi krajani prejeli podobnega, a s pomembno razliko – vabilom na sestanek. »S ciljem doseči dogovor o načinu izpolnitve obveznosti naše družbe do vas kot lastnika objekta,« so navedli v podjetju Euro-Asfalt. In kako naj bi bil videti ta sestanek? »Eden izmed zaposlenih v podjetju Euro-alsfalt, ki še ostaja na tem terenu in trenutno deluje v zelenih kontejnerjih v Podlehniku, je rekel, da bo na podlagi fotografij sam ocenil in izračunal, kakšna je škoda. Vendar to ne gre tako. Med miniranjem in gradnjo se je napel omet v hiši, nastale so vidne razpoke. To niso lepotne napake. Naj pride cenilec ali neki drugi strokovnjak in naj pove in nato pisno potrdi, katera dela so potrebna, kakšna je škoda, ne zadostujeta zgolj kit in barva … Saj ne želimo nič drugega kot to, da bi se znova počutili varne v svojih domovih,« je dejal eden izmed krajanov in dodal: »Norčujejo se iz nas.« Ob tem naj bi v podjetju Euro-Asfalt za nastale razpoke okrivili kar prebivalce, saj da gradnja hiš ni bila kakovostno izvedena. Prebivalci so ogorčeni, saj so izvajalci in naročniki del glasno poudarjali, kako je bila avtocesta zgrajena z nižjimi stroški od načrtovanih. »Ljudem nočejo sanirati poškodb, ki so nastale zaradi gradnje. Marsikoga pa so tako dolgo prepričevali, da je žal podpisal izjavo v zameno za neki simbolični znesek.« In da tovrstno postopanje ni v skladu z običajno oziroma dovoljeno prakso, po mnenju krajanov dokazuje tudi poziv zaposlenega na Euro-Asfalt, da vse dopise, ki so jih prejeli, zavržejo, češ da so brezpredmetni.