Vloga stranke DeSUS

Franc Jurša glede glasovanja o Angeliki Mlinar: "V tem trenutku še ne morem povedati, koliko jih bo za in koliko proti"

G.G./STA
18. 12. 2019, 16.34
Posodobljeno: 18. 12. 2019, 17.27
Deli članek:

Pri zapletih glede kandidatke za kohezijsko ministrico Angelike Mlinar ima eno od glavnih vlog spet stranka DeSUS.

Bobo
Karl Erjavec in Alenka Bratušek, v ozadju Franc Jurša.

"Če ne bi bila izvoljena, bo treba analizirati, zakaj. Če bodo manjkali glasovi DeSUS, se moramo najprej vprašati, ali so oni še v koaliciji, ne iskati drugih razlogov," je dejal vodja poslancev SMC Igor Zorčič.

Vodja poslancev "upokojenske" stranke Franc Jurša pojasnjuje. "Vem, da ne bomo glasovali enotno, to mi je jasno. Ampak v tem trenutku še ne morem povedati, koliko jih bo za in koliko proti," pravi Jurša in dodaja, da je svojo odločitev že izoblikoval: "Nočem pa je povedati javno ali svojim poslanskim kolegom. S svojim vplivom ne želim vplivati tudi na njih." 

Pogajajo se o tem, kako bodo glasovali, a zavrača, da bi kdorkoli izvajali pritisk na njih. Stranka SAB jim je sicer ponudila možnost, da se pride Mlinarjeva predstavit. A so v DeSUS to zavrnili, saj se je Mlinarjeva predstavila na skupni seji pristojnih odborov. Kot pojasnjuje Jurša, za neenotno podporo DeSUS ne stojijo zamere, tako ne gre za zamere pri neusklajenosti okoli pokojnin ali kmetijske ministrice Aleksandre Pivec

Moti jih postopek

"Gre za postopek. Mi nismo zadovoljni s tem, na kakšen način se je peljala ta zgodba, da je to v zadnjem trenutku, ko bi že morali imenovati ministrico, se je še dodelilo državljanstvo. S tem se ne moremo strinjati. Tudi smo rekli, da je v Sloveniji toliko kadrov, da bi funkcijo ministra za kohezijo lahko nekdo prevzel," je pojasnil.

Poudarja tudi, da pri tem ne gre za razpad koalicije. "Tudi če se z nečim ne strinjaš, še ne pomeni, da zapuščaš koalicijo," je povedal Jurša. Računa, da bo DeSUS tudi v prihodnje ostal del koalicije.

Mlinarjeva za zdaj nima zagotovljenih dovolj glasov. Da bodo proti njeni izvolitvi, napovedujejo v opozicijskih SDS, Levici, NSi in SNS, ki pa imajo v DZ večino. Tudi enotne podpore DeSUS za zdaj ni pričakovati, so napovedali. Na predstavitvi Mlinarjeve se je njihov član vzdržal. DZ bo odločal v četrtek.