Slovenija

Minister Počivalšek zanikal, da bi se Slovenija vmešavala v prenos Mercatorja na skupino Fortenova

G.G./STA
18. 12. 2019, 15.51
Posodobljeno: 18. 12. 2019, 15.55
Deli članek:

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek verjame, da Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK) v primeru zasega delnic Mercatorja ravna v skladu s sprejetimi pravili in zakonodajo. Ob tem je vnovič zanikal, da bi se Slovenija vmešavala v prenos Mercatorja na skupino Fortenova kot naslednico zdravega jedra propadlega Agrokorja.

Sašo Švigelj
Minister Zdravko Počivalšek

AVK je sklep o začasnem odvzemu Mercatorjevih delnic njegovemu lastniku Agrokorju sprejela v ponedeljek, kot razlog pa navedla zavarovanje za plačilo globe v višini 53,9 milijona evrov, ki jo je tej hrvaški družbi naložila zaradi neprijavljene koncentracije kostelske polnilnice vode Costella. V skupini Fortenova so danes to odločitev obsodili z besedami, da gre za razlastitev zasebne lastnine Agrokorja, brez odločitve sodišča, ki bi to omogočala, in brez veljavne pravne podlage.

Počivalšek, ki se mudi na delovnem obisku v Nemčiji, je v odzivu zapisal, da konkretnega ravnanja AVK v primeru Agrokor ne more komentirati, saj niti na ministrstvu, niti sam kot minister ni seznanjen s postopanjem v posamičnih primerih. "Verjamem pa, da AVK v zvezi z neprijavo koncentracije in tudi izrečeno globo ravna v skladu s sprejetimi pravili in zakonodajo," je dodal.

Iz javno objavljene odločbe AVK v primeru nepravilnosti pri prevzemu Costelle pa je minister razbral, da je agencija Agrokor predhodno pozvala k prijavi koncentracije ob nakupu podjetja Costella v skladu z zakonodajo. Ker tega niso storili, je aprila letos AVK po uradni dolžnosti uvedla postopek presoje skladnosti koncentracije.

Glede nekaterih očitkov v javnosti, da se država domnevno vmešava v prenos Mercatorja z Agrokorja na skupino Fortenova, pa je minister poudaril: "V Sloveniji velja vladavina prava. Institucije, vključno z AVK, delujejo samostojno in neodvisno. Slovenija ne odloča in ne bo odločala o prenosu, niti nima vpliva na prenos družbe Mercator in njenih odvisnih družb na skupino Fortenova." Si pa vsi želimo, da se Agrokor prestrukturira na način, da bo nova družba Fortenova postala uspešna družba in bo omogočila tudi Mercatorju, da bo rasel in se razvijal, je dodal.

Ob tem je izpostavil, da omenjenega primera AVK nikakor ni za povezovati z meddržavnimi odnosi med Slovenijo in Hrvaško. "Po mojem mnenju so odnosi med Slovenijo in Hrvaško na gospodarskem področju dobri. Povezuje nas veliko skupnih dobrih projektov in priložnosti, ki jih moramo skupaj izkoristiti. In na tem moramo delati na obeh straneh meja."