Dobrodelnost

V oddaljeni Ameriki Kris, na Kitajskem pa se zdravi Suzana

P.K.
27. 11. 2019, 20.05
Posodobljeno: 28. 11. 2019, 09.41
Deli članek:

Srčni Slovenci ste s svojimi finančnimi prispevki omogočili, da sta dve hudo bolni osebi dobili možnost, do katere so jima bila pred tem vrata skoraj zaprta.

Facebook
Suzana Bažato iz okolice Nove Gorice je zdaj v Aziji, kjer se z ekipo strokovnjakov zoperstavlja raku na jetrih.

Medtem ko Slovenija zavzeto spremlja potek zdravljenja koprskega dečka Krisa, ki je v Ameriki prejšnji teden končno prejel drago zdravilo, pa čisto na drugem koncu sveta poteka še ena napeta zgodba, v kateri je prav tako udeležena Primorka.

Septembra smo v našem časniku poročali o Suzani Bažato, Novogoričanki, ki je lani izvedela, da ima raka na jetrih. Kmalu zatem je uspešno prestala operativni poseg. Kontrole, ki so sledile, so dajale spodbudne novice, vse do CT-preiskave v začetku letošnjega poletja. »Ta je potrdila ponovitev bolezni in njeno napredovanje. Tokrat operacija ni več mogoča, ponujajo mi le kemoterapije za omejitev napredovanja raka, sicer zelo invazivnega in hitro napredujočega tipa karcinoma, in močna protibolečinska sredstva,« je Primorka opisala svoje stanje.

Pot do zdravja

Ker so bile možnosti zdravljenja njene bolezni v Sloveniji omejene, je zaprosila za drugo zdravniško mnenje v tujini, saj so drugod dostopne še druge oblike terapij in zdravljenja. »Za moj primer bolezni je trenutno edina primerna in tudi zelo obetavna terapija, imenovana SPDT (sono-photo dynamic therapy), ki jo izvajajo na kliniki Golden Sand Bay Hospital, SPDT4LIFE, ki je locirana v eni izmed južnih provinc na Kitajskem. Pri zdravljenju take oblike raka tukaj dosegajo zelo dobre rezultate,« nam je povedala konec poletja.

Upanja in optimizma 44-letnica ni izgubila. Vedela je, da ji v Aziji lahko pomagajo, a ta cilj se je, saj je cena zdravljenja precej visoka, zdel oddaljen, morda celo nemogoč. Zato se je odločila, da dobre ljudi prosi, da ji pomagajo z denarnimi sredstvi. »Na vas se obračam s prošnjo, da mi pomagate premostiti osebno in denarno stisko, v kateri sem se znašla zaradi hude bolezni,« je povedala mati dveh sinov.

Oglasila se je

V stiski so Bažatovo podprli mnogi, tudi njen delodajalec, družba Hit, oziroma Sindikat igralniških delavcev, ki je s pomočjo lokalnega rdečega križa (RK) organiziral akcijo zbiranja denarja. V septembru smo tudi mi objavili novico o njeni stiski, naši bralci pa ste lahko prispevali po svojih močeh.

Na srečo se je na računu RK nabralo dovolj denarja, da je Suzana lahko odšla na pot v Azijo, kjer prav te dni prestaja SPDT-terapijo. Od tam se je Primorka tudi oglasila: »Naj se vam najprej zahvalim za vso pomoč in podporo. Veliko vas je in vsakemu izmed vas sem hvaležna. Ogromno sporočil dobivam, a zaradi trenutnega stanja žal na vsa ne morem odgovoriti. Naj omenim, da sem v redu, stanje je pod nadzorom in nadaljujem terapijo. Ko sem okej, si privoščim sprehod v parku pred bolnišnico,« je zapisala svojim sledilcem na facebooku.

Njeno sporočilo so tisti, ki jo spremljajo, sprejeli z navdušenjem in ji zaželeli mnogo sreče. Tudi mi Primorki želimo uspešno zdravljenje.