Sledilo tudi zaprtje lekarne

Huda kadrovska stiska v ZD Ormož: zaprli splošno ambulanto

Monika Horvat / Štajerski tednik
1. 8. 2019, 06.50
Posodobljeno: 1. 8. 2019, 07.03
Deli članek:

V Središču ob Dravi je zaradi letnih dopustov in bolniške odsotnosti že ves mesec zaprta splošna ambulanta. Posledično je zaprta tudi tamkajšnja podružnična lekarna.

št
Obvestilo na vratih lekarne v Središču ob Dravi je neprijetno presenetilo marsikaterega krajana.

Prebivalci Središča ob Dravi so nezadovoljni, ker je ambulanta družinske medicine tamkaj že dlje časa zaprta. V ZD Ormož, pod okriljem katerega deluje omenjena ambulanta, so pojasnili, da je zdravnik na letnem dopustu. Direktorica ZD Ormož Vlasta Zupanič Domajnko je še povedala, da nadomeščanj ne morejo zagotoviti, saj je nadomestna zdravnica zbolela. Bolnike tako preusmerjajo v ormoški zdravstveni dom: »V Ormožu sicer zdravniki prav tako koristijo letne dopuste, a jih nadomeščajo prisotni zdravniki.«

št
Vlasta Zupanič Domajnko

Lekarna prilagojena urniku ambulante

V tem času je zaprta tudi središka lekarna. Kot je pojasnila direktorica javnega zavoda Lekarna Ormož Ksenija Senčar, je delovni čas podružnične lekarne v Središču ob Dravi odvisen predvsem od ordinacijskega časa zdravnika v tamkajšnji ambulanti. »Lekarna bo zaprta do ponedeljka, 5. avgusta. Do zdaj in tudi letos je bilo delo lekarne v času dopustov vedno vezano na delo zdravnika v ambulanti Središče ob Dravi, zaradi česar je lekarna, ko je zdravnik na dopustu, zaprta.« Po besedah direktorice je tako že zadnjih nekaj let. »Če ni zdravnika, ni pomena, da je lekarna odprta. Lahko povem, da pa smo v preteklosti, čeprav je bila ambulanta zaprta, kakšen dan v tednu lekarno odprli, pa ni bilo nikogar. Zato v zadnjih približno štirih letih vedno, ko gre julija na dopust tamkajšnji zdravnik, dopust koristi tudi farmacevt. Letni dopusti pa, kot veste, morajo biti.«

Obe enoti lekarne v Ormožu pa sta odprti. »V poletnih mesecih se obiskanost lekarn zaradi dopustov zmanjša do te mere, da lahko obe ormoški enoti obvladujemo z manj kadra. Zapiranja katere od ormoških enot v poletnem terminu za zdaj ne načrtujemo,« je še zatrdila Senčarjeva.

Hude kadrovske težave

V ZD Ormož se, kot smo pred časom že poročali, zaradi bolniških odsotnosti in porodniških dopustov srečujejo s hudimi kadrovskimi težavami. Tamkajšnja direktorica Vlasta Zupanič Domajnko pravi, da o tej problematiki župane občin ustanoviteljic, ministrstvo za zdravje in paciente obvešča že tri mesece. »Kadrovska stiska z zdravniki je prispevala tudi k hitri vključitvi splošne nujne medicinske pomoči v dispečerski sistem Slovenije, da bi razbremenili zdravnike,« je pristavila. Ob tem si obeta, da se bo kadrovska stiska postopoma izboljšala po poletnih dopustih, s prihodom novega specialista družinske medicine z oktobrom 2019 in dodatno v prihodnjem letu s prihodom še ene specialistke družinske medicine ter zaključkom porodniških dopustov.