Izpoved

Damijanina zgodba je težka, a mladenki volje ne zmanjka

P.K.
1. 8. 2019, 06.45
Deli članek:

Diagnoza, ki so ji jo postavili, s seboj prinese mnogo prilagajanja in kompromisov, a tudi z »omejitvami« je lahko življenje polno, kar naša današnja sogovornica nesporno dokazuje.

osebni arhiv
Damijana Rajh iz okolice Komna je na fotografiji s svojo mamo, ki ji je v izjemno podporo.

Damijana Rajh je mlada ženska s Krasa, ki je pred tremi leti izvedela, da ji odpoveduje parni organ, ki filtrira kri.

»Bila sem pri nefrologinji, ki mi je dejala, da je z mojimi ledvicami hudo, da mi odpovedujejo, in naj se pripravim na hemodializo. Ta informacija je bila kar šok. Takrat sem bila pravzaprav na robu življenja, saj mi je telo zaradi težav s tem organom zalivala voda in je moje življenje viselo na nitki. Priključili so me na aparate. Imela sem srečo, da sem sploh preživela,« se spominja časa, ko se je borila za življenje.

S trmo nad bolezen

Od tedaj dalje je bila najprej na hemodializi, potem pa so ji namestili trebušni kateter, da je lahko izvajala peritonealno dializo kar sama na svojem domu. Pri tem ji sicer pomaga osebna asistentka, ki ji pripada 30 ur na teden. Pravico do nje Damijana uveljavlja zaradi bolezni ledvic in še drugih resnejših priključenih zdravstvenih težav, zaradi katerih je oseba s stoodstotno telesno okvaro.

»Ni preprosto, vendar me pokonci drži upanje, da bo nekoč bolje. Zavedam se sicer, da bi lahko bilo še slabše. Vsak dan sproti si vzamem in potem nekako gre. Gotovo mi pri tem, da kljubujem boleznim, zelo koristi trma. Pa tudi brez podpore mame, prijateljev in moje psičke, ki me vsakodnevno razveseljuje, ne bi zmogla,« pravi Damijana.

osebni arhiv
To je ena od mandal, delo Damijane Rajh.

Umetniška žilica

Zelo si želi, da bi ji presadili ledvico, saj bi se ji s tem kakovost življenja izredno izboljšalo, a za zdaj žal to ni mogoče. »Imam namreč težave z želodcem, saj ne deluje tako, kot bi moral, tudi operirali so mi ga, in dokler tega ne rešim, nisem primerna kandidatka za presaditev,« pojasni. Damijana sicer rada bere in slika, na njenih akvarelnih slikah so kot motivi velikokrat cvetje in pokrajine, rada riše tudi mandale. Kolikor se le da, se trudi biti samostojna, kar pa zadeva nekatere aktivnosti, kot so dializa, vožnja in hišna opravila, ji je zelo dragocena pomoč osebne asistentke, s katero se zelo dobro razume

Dreamstime
36-letnica si dializo lahko opravlja na domu, skozi trebušni kateter.