Predsednik vlade Marjan Šarec od državnega sekretarja Petra Vilfana pričakuje pojasnila glede navedb v Reporterju, da bo moral plačati okoli 30.000 evrov davka. Časnik namreč navaja, da naj bi Furs pri Vilfanu ugotovil kršitev davčnih predpisov, ko sta mu RTV Slovenija in Pro Plus honorarje izplačevala na račun njegovega društva. 

Kot je že januarja poročal Požareport, je javni zavod RTV Slovenija Vilfanu, ki je zaposlen kot državni sekretar za področje športa v kabinetu predsednika vlade, v letih 2007-2012 honorar nakazoval na račun njegovega zasebnega športnega društva, s čimer da je z računovodskimi manevri davčno blagajno oškodoval za več deset tisoč evrov. 

Vilfan je v takratnem pisnem odzivu pojasnil, da je bila v letih od 2007 do 2009 sklenjena pogodba med RTV Slovenija in Športnim društvom košarkarska šola Peter Vilfan, kjer je bil takrat tudi zaposlen. Pogodbo je predlagala, pripravila in po njegovih navedbah dala v pregled pravni službi RTV Slovenija, zato ni imel pomislekov, da bi bilo lahko z njo karkoli narobe. Temu po njegovih navedbah pritrjujeta tudi finančna služba RTV Slovenija ter neodvisno mnenje davčnega strokovnjaka Darka Končana

Kot je še pojasnil Vilfan, je bilo njegovo delo na RTV Slovenija v navedenem obdobju mesečno ovrednoteno v višini 1500 evrov. Pogodba je vsebovala tudi pripravo prispevkov za dnevnoinformativne oddaje in vodenje športnih oddaj ter sodelovanje v drugih oddajah zavoda. 

Bo "prevzel odgovornost?"

Vilfan se je odzval tudi na nove navedbe Reportjerja. Za 24ur.com je povedal, da "navedbe v tedniku Reporter absolutno ne držijo. Furs ni izdal nobene odločbe, niti izrekel globe ŠDKŠ Peter Vilfan. FURS ni ugotovil ničesar spornega okoli pogodb z medijskimi hišami, prav tako je bilo nesporno ugotovljeno, da so bili ti prihodki uporabljeni za delovanja društva." 

Ob tem je dodal, da proti društvu ne poteka prekrškovni postopek, niti proti Petru Vilfanu kot fizični osebi, "je pa društvo podalo samoprijavo, kjer skupaj s Fursom za večletno obdobje ugotavlja morebitne knjigovodske napake ali nepravilnosti, ta postopek pa je v zaključni fazi". 

Že januarja je pojasnil januarja, je osebno sodelovanje z javnim zavodom prekinil leta 2009, njegovo društvo pa je nekaj let sodelovalo v oddaji Male sive celice. Več let zapored so brezplačno gostili zmagovalce oddaje v poletnem košarkarskem taboru v Strunjanu, pozneje pa so jim izvajalci oddaje sporočili, da zaradi spremembe predpisov tak način podeljevanja nagrade ni več možen, zato je v naslednjih letih udeležbo plačala RTV Slovenija.