Spremembe

Kako so premešali karte! Dončiću pripeljali "novega" Nowitzkega

T.L.
1. 2. 2019, 08.35
Posodobljeno: 1. 2. 2019, 10.48
Deli članek:

Dončić po novem z Latvijcem Porzingisom, izgublja pa tri dosedanje igralce, saj v New York odhajajo DeAndre Jordan, Wesley Matthews in Dennis Smith mlajši.

Reuters
DeAndre Jordan in Luka ne bosta več soigralca.

Za veliko presenečenje so po sredini tekmi v New Yorku poskrbeli v ekipi Dallas Maverics in New York Knicks: v veliki menjavi igralcev v Dallas prihaja latvijski center Kristaps Porzingis, ki je letošnjo sezono zaradi poškodbe presedel na klopi Knicksov. 

Reuters
Nowitzki in Kristaps Porzingis v New Yorku.

Porzingis se z Lukom Dončićem pozna in sta se srečala tudi lansko poletje, ko je bil Porzingis po poškodbi sprednje križne vezi na rehabilitaciji kar pri Real Madridu.

Ni skrivnost, da so v zadnjem času med Porzingisom in vodstvom Knicksov vladale napetosti, vse skupaj pa je vrhunec doseglo na četrtkovem sestanku, ko je Latvijec izrazil zaskrbljenost nad stanjem franšize in svojo vlogo v organizaciji, so o dogajanju za ESPN povedali viri.

Knicksi so sicer letos najslabša ekipa lige, v Dallas pa so poslali še nekaj igralcev: 26-letnega Tima Hardawayja Jr. (v naslednji sezoni ga je čakala pogodba za 18,2 milijona dolarjev), 33-letnega Courtneyja Leeja (v naslednji sezoni bi po pogodbi prejel 12,8 milijona dolarjev, v sezoni 2020-21 pa 19 milijonov dolarjev) in Treyja Burka, v New York pa iz Dallasa odhajajo DeAndre Jordan, Wesley Matthews in Dennis Smith Jr. 

Porzingis naj bi v Dallasu postopno zasedel vlogo Dirka Nowitzkega, ESPN piše celo, da je 23-letni Latvijec Dirkov "duhovni naslednik". Dallas si želi graditi igro na Dončiću, Nowitzkim in Porzingisu, v kolikor se bo nova postava izkazala za uspešno, in si želijo poleti z Latvijcem podpisati dolgoročno pogodbo. 

New York po novem z velikimi rezervami

Porzingis je že v sredo med polčasom tekme med Dallasom in New Yorkom v Madison Square Gardnu na Twitterju objavil posnetek srečanja z Dončićem. Včeraj pa se je na družbenem omrežju že zahvalil navijačem in zapisal, da bo New York v njegovem srcu vedno zavzemal posebno mesto.

New York naj bi z menjavo Latvijca v tako imenovani trgovini igralcev sprostil veliko prostora in denarja za nakupe med poletnim odmorom za načrtovano prenovo moštva. Ker so se v New Yorku "znebili" nekaterih igralcev, ki imajo v pogodbah zapisane vrtoglavo visoke zneske, bodo poleti razpolagali s proračunom z eno najvišjih zgornjih mej stroška za plače igralcev (angleško salary cap), ki bo znašal 71 milijonov dolarjev, so že izračunali poznavalci. 

Sicer pa bo New York od Dallasa dobil tudi izbiro dveh igralcev takoj za Atlanto (s katero je Dallas letos po menjavi za Dončića že sklenil podoben dogovor) v prvem krogu naslednjih dveh naborov NBA. Predvidoma se bo to zgodilo leta 2021 in 2023, če se Dallas ne uvrsti med najboljših pet ekip. 

Navdušenje med navijači Dallasa

Navijači ekipe Dallas Maverics so navdušeni nad tem, da je lastniku Marku Cubanu uspelo v ekipo pripeljati Porzingisa in Mavsom napovedujejo svetlo prihodnost ter komaj čakajo akcij na terenu. Nekaj odzivov s Twitterja lahko preberete tudi pod člankom.

Sicer poškodovani Porzingis je nedavno opravil trening s trenerjem New Yorka, na igrišču pa je, kot poroča ESPN, preživel 45 minut. Januarski pregled zdravniške ekipe Knicksov je pokazal, da okrevanje po poškodbi kolena poteka dobro. 

Dončić po objavi novice že govoril s Porzingisom

In kaj o novem soigralcem pravita Nowitzki in Dončić? "Ne bi sklenili posla, če bi mislili, da bo odšel," je dejal Nowitzki.

"... Upamo, da mu bo všeč, kar bo videl, da bo ozdravel in dobro igral za nas. Od tu bomo začeli," je še dodal. Porzingis in Nowitzki sta sicer stkala prijateljske vezi na potovanju v Južno Afriko poleti 2017, kot udeleženca NBA Africa Game.

Nowitzki, 40, je še ocenil, da s Porzingisom po prihodu v Dallas ne bo potrebno veliko mentorskega dela. Novo pridobitev je ocenil kot "odlično izbiro za novo NBA".  

Dončić pa Porzingisa pozna že več let in upa, da bosta dolga leta tvorila dvojec v Dallasu. Dončić je še dejal, da je po objavi menjave v četrtek na kratko govoril s Porzingisom, vendar podrobnosti pogovora ni želel deliti z novinarji. "Odličen igralec je in to bi lahko bila dobra stvar," je dejal Dončić. "Visok je, zna zadeti, dobiti odbito žogo, zmore veliko stvari. Mislim, da lahko postane eden od najboljših igralcev v ligi.

Trener Dallasa Rick Carlisle je v radijskih oddaj pred včerajšnjo tekmo Dallasa povedal, da imata Latvijec in Dončić priložnost, da poustvarita višjo različico slovite dvojica Nowitzki-Steve Nash izpred dveh desetletij. 

Reuters
Kristaps Porzingis