Ustavna obtožba

Han ocenil, da gre za "histeričen izpad" SDS, tudi ostali trdno za Šarcem

T.L./STA
21. 12. 2018, 17.39
Posodobljeno: 21. 12. 2018, 18.07
Deli članek:

Koalicija ob predlogu ustavne obtožbe v bran Šarcu.

STA
Marjan Šarec

Predlog ustavne obtožbe zoper predsednika vlade Marjana Šarca je med poslanci koalicije in Levice naletel na zelo kritične odzive, med drugim predlagateljem očitajo zlorabo tega instituta. V koaliciji zatrjujejo, da trdno stojijo za predsednikom vlade, manjšinska vlada pa da bo odslej še bolj povezana.

Po mnenju vodje poslanske skupine LMŠ Braneta Golubovića je ustavna obtožba resen pravni instrument, ki ga je treba pisati s tresočo se roko in jo uporabiti zgolj v skrajnem primeru. Kot je opozoril, pa SDS institut ustavne obtožbe neupravičeno zlorablja že vrsto let za lastno promocijo ali promocijo ideologij, ki jih zagovarja. "Tudi tokrat je tako," je dodal.

V poslanski skupini LMŠ so prepričani, da predsednik vlade Marjan Šarec ni kršil zakonov ali ustave, prav tako ni sprejel neustavnih členov v zakonu, o katerem govori ustavna obtožba. So se pa v poslanski skupini LMŠ zavezali, da bomo našli primerno rešitev v prvi polovici leta 2019, je še spomnil Golubović.

SD: Takoj so prišli z atomsko bombo

Do predloga poslancev SDS in SNS je zelo kritičen tudi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, ki meni, da gre za "histeričen izpad" SDS. Han bi še razumel, če bi v SDS vložili interpelacijo zoper ministra za izobraževanje, da pa so kar takoj prišli z "atomsko bombo", torej predlogom ustavne obtožbe, pa je po njegovem mnenju napad histerije.

Pri predlogu ustavne obtožbe gre po njegovem mnenju za razvrednotenje tega instituta, ki pa bo manjšinsko vlado še bolj povezal, saj bo koalicija stala za predsednikom vlade. Vsebina obtožbe je po njegovem mnenju absurdna, poleg tega pa je bilo že jasno povedano, da bo problem financiranja zasebnega šolstva rešen do prihodnjega šolskega leta.

SMC: Gre za čisto neumnost

Tudi vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič meni, da gre za "čisto neumnost" in očitno za vzbujanje pozornosti pred božičnimi in novoletnimi prazniki. "Verjamem, da bo gladko zavrnjena," je dejal. V SMC tudi menijo, da je predlog vložen v nasprotju z namenom tega instituta ter da predvsem otežuje morebitno konstruktivno sodelovanje in še naprej neti ideološki boj.

V poslanski skupini SMC sicer poudarjajo, da je odločitev ustavnega sodišča treba spoštovati in jo uresničiti. Zadovoljni so, da dosedanji pogovori kažejo, da bi tokrat politične volje za to lahko bilo več.

Desus o "malo čudni" potezi

Tudi vodji poslanske skupine DeSUS Francu Jurši se zdi poteza SDS "malo čudna". Predsednik vlade Šarec po njegovem mnenju res ne nosi nobene krivde za nastalo situacijo. V SDS tako po njegovih besedah želijo le doseči samopromocijo. Jurša je poudaril, da je manjšinska vlada vedno bolj trdno povezana, Šarec pa "iz dneva v dan bolj trdno stoji na svojih temeljih".

Pri vprašanju financiranja zasebnega šolstva gre po njegovem mnenju za čisto ideološko vprašanje, sam pa težav z uresničitvijo ustavne odločbe nima. Kot je dodal Jurša, je v koaliciji načeloma dogovorjeno, da problematiko uredijo.

SAB: Predlagatelji ustavne obtožbe so soodgovorni za stanje

V SAB pa opozarjajo, da bi se poslanci SDS lahko na odločbo ustavnega sodišča odzvali že ob koncu preteklega mandata in podprli predlog spremembe ustave. Odločitev ustavnega sodišča je namreč možno spoštovati na dva načina, s spremembo zakona, kar zahtevajo v SDS in SNS, in s spremembo ustave. V SAB so za drugo možnost.

Predlog novega zapisa tega člena ustave je bil v DZ že usklajen, a ni dobil dovolj podpore. "Tako so tudi predlagatelji ustavne obtožbe soodgovorni za stanje, ki ga zdaj očitajo predsedniku vlade," so zapisali. V SAB so sicer prepričani, da dokler niso izenačeni tudi pogoji za vpis v javne in zasebne šole, ne more biti izenačeno njihovo financiranje s strani države.

Levica:  Trda desnica bi s proračunskimi evri financirala zasebne cerkvene šole 

"Gre še za enega izmed poskusov parlamentarne trde desnice, da zagotovi dodatne proračunske vire financiranja za zasebne cerkvene šole in tega seveda v Levici ne bomo podprli," pa je dejal poslanec Levice Miha Kordiš.

Po njegovem mnenju je sicer treba spremeniti 57. člen ustave in zagotoviti, "da bodo javna sredstva odhajala zgolj v javne šole, ki edine zasledujejo naš skupni interes". Na vprašanje, če bodo predlagali spremembo ustave, pa je odgovoril, da bi to bilo treba storiti, če bo za to politična volja.

Poslanci SDS in SNS so namreč danes vložili predlog ustavne obtožbe zoper predsednika vlade Marjana Šarca zaradi nespoštovanja odločbe ustavnega sodišča glede financiranja zasebnega šolstva. Očitajo mu nezakonito in neustavno delovanje ter opustitev dolžnega ravnanja. Predlogu ustavne obtožbe pa se kljub drugačnim napovedim niso pridružili v NSi, kar je danes naletelo tudi na odobravanje koalicijskih poslanskih skupin.