Slovenija

Vlada razrešila direktorico urada za oskrbo in integracijo migrantov

S.R./STA
20. 12. 2018, 13.57
Posodobljeno: 20. 12. 2018, 14.00
Deli članek:

Vlada je na današnji seji razrešila direktorico Urada za oskrbo in integracijo migrantov Mojco Špec Potočar. Za vršilca dolžnosti je imenovala Dušana Lužarja, ki bo funkcijo nastopil v petek.

STA
Mojca Špec Potočar

Vlada se pri razrešitvi Špec Potočarjeve sklicuje na zakon o javnih uslužbencih, po katerem lahko funkcionar v enem letu od nastopa funkcije razreši generalnega direktorja v ministrstvu, predstojnika vladne službe, generalnega sekretarja v ministrstvu, predstojnika organa v sestavi, načelnika upravne enote ali direktorja občinske uprave ne glede na razloge. Razrešitev po tej določbi je možna tudi v enem letu od imenovanja uradnika. 

Razrešitev Špec Potočarjeve je vladi na podlagi te določbe predlagal generalni sekretar vlade Stojan Tramte. Dosedanja direktorica je razrešena z današnjim dnem, že v petek pa jo bo nasledil v. d. direktorja Dušan Lužar. Ta bo vladni urad vodil najdlje do 20. junija 2019 oziroma do imenovanja novega direktorja. 

Lužar je po izobrazbi gradbenik in diplomirani ekonomist, leta 2005 je magistriral na področju upravljanja javnih gospodarskih družb. Trenutno je zaposlen na ministrstvu za notranje zadeve, v svoji karieri pa je deloval na področju gradbene operative in komerciale ter na področju investicij. Znanje in izkušnje ima tudi s področja javne uprave, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. 

Špec Potočarjevo je za direktorico urada imenovala prejšnja vlada. Po ustanovitvi urada so jo marca lani sprva imenovali za vršilko dolžnosti, avgusta lani pa je postala direktorica s polnim mandatom. Ta bi se ji sicer iztekel konec avgusta 2022.