Koalicijski vrh

Bratuškova: Če niti prvih dveh dogovorjenih stvari ne moremo uresničiti, se lahko sprašujemo, zakaj smo sploh skupaj

G.G./STA
25. 10. 2018, 09.48
Posodobljeno: 25. 10. 2018, 09.59
Deli članek:

Predsedniki koalicijskih strank pred sejo vlade razpravljajo o prioritetah vlade in izpolnjevanju koalicijskih zavez.

Bobo
Alenka Bratušek meni, da je izpolnjevanje prioritet koalicijske pogodbe ključnega pomena za nadaljnje delovanje vlade.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je izpostavila ureditev pokojnin in zmanjšanje čakalnih vrst v zdravstvu, kar je po njenem mnenju ključnega pomena za nadaljnje delovanje vlade."Verjamem, da bomo koalicijsko pogodbo vsaj za leto 2018 spoštovali. To pomeni, da bomo uredili pokojnine, tako kot smo se dogovorili, in da bomo začeli skrajševati čakalne vrste, tako kot smo se dogovorili," je povedala Bratuškova, ki meni, da je izpolnjevanje teh prioritet koalicijske pogodbe ključnega pomena za nadaljnje delovanje vlade. "Če niti prvih dveh dogovorjenih stvari ne moremo uresničiti, se lahko sprašujemo, zakaj smo sploh skupaj," je poudarila.

Ob tem je še dejala, da se zelo zaveda javnofinančnih omejitev, ravno zato pa si v SAB želijo dogovor, "koliko in komu bomo to, kar ustvarimo, razdelili". "Naše mnenje je, da to ne morejo biti le javni uslužbenci," je še poudarila. Dejala je še, da se zaveda tudi pritiska s strani upokojencev. "Zato imamo vlado, ki razume, da je treba dati vsem nekaj, ne le enim," je dodala.

Čakalne vrste prioriteta tudi za Židana

Skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu je glavna prioriteta tudi SD, je poudaril predsednik stranke Dejan Židan. Dodal je, da bodo v vrstah stranke storili vse, da to zagotovijo. "Nedopustno je, da človek, ki je bolan in lahko zaradi tega tudi umre, čaka dlje, kot je strokovno napotilo," meni Židan. Ob tem je ocenil, da je koalicijska pogodba dobra. "Verjamem, da bomo imeli štiri leta gospodarske rasti, vsako leto bomo počeli koristne stvari znotraj koalicijske pogodbe," je povedal.

Sklic koalicijskega vrha je zahtevala predsednica SAB Alenka Bratušek, ki je premierja tudi spomnila, da je bil dvig pokojnin pogoj SAB za vstop v koalicijo in od tega ne bodo odstopili. Koalicijski sporazum za SAB ni le skupek želja, je pred dnevi poudarila Bratuškova, ki na koalicijskem vrhu pričakuje odgovore, kdaj in kaj bodo uresničili, ne pa, kaj ni mogoče. Po njenih ocenah sicer vse zaveze iz sporazuma, tudi dvig minimalne plače, ne zahtevajo takojšnjega ukrepanja.