Zahtevna naloga

Vlada izbrala "junaka", ki se bo pogajal s sindikati

G.G./STA
27. 9. 2018, 14.04
Posodobljeno: 27. 9. 2018, 14.10
Deli članek:

Pogajalsko skupino za dialog s sindikati javnega sektorja bo vodil Peter Pogačar z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Bobo
Bo Peter Pogačar kos zahtevni nalogi?

STA
Minister za javno upravo Rudi Medved

Minister za javno uprav Rudi Medved je pojasnil,da z imenovanjem pogajalske skupine uresničujejo zavezo, da bodo nemudoma začeli dialog o stavkovnih zahtevah sindikatov javnega sektorja. Po njegovih besedah so v pogajalski skupini visoko usposobljeni predstavniki z domala vseh ministrstev, v ožji skupini pa predstavniki iz kabineta predsednika vlade Marjana Šarca, generalnega sekretariata vlade, finančnega ministrstva in ministrstva za javno upravo.

Pogačar, ki bo pogajalsko skupino vodil, ima po Medvedovih besedah izkušnje in dolgoletno prakso delovanja v državni upravi. "Ni politična osebnost, kar se nam je zdelo v tem trenutku seveda tudi bistveno," je dejal Medved in pojasnil, da bo zaradi tega lahko k vodenju pogajalske skupine pristopil neobremenjeno. "Ima pa polna pooblastila vlade, da vodi to pogajalsko skupino in ob strokovni pomoči celotne ekipe, ki je imenovana v to skupino, ta pogajanja s sindikati javnega sektorja pripelje tudi uspešno do zaključka, kar je seveda želja tudi sindikatov javnega sektorja," je še dodal in poudaril, da gredo s sindikati v dialog, da niso na dveh bregovih, ampak so vsi na istem čolnu in iščejo rešitev za stavkovne zahteve.

Ni nenavadno

To, da sam kot minister za javno upravo ne bo vodil pogajalske skupine, po Medvedovih besedah ni nenavadno, spomnil je tudi na dogovor na vladni ravni že od vsega začetka, da teh pogajanj ne bo vodil neposredno minister za javno upravo. Kot je pojasnil minister, so bila v preteklosti najuspešnejša pogajanja s sindikati takrat, ko teh pogajanj niso vodili ministri. Tako je omenil tudi primer, ko je pogajanja vodil nekdo, ki ni bil zaposlen v javni upravi, ampak v zasebnem sektorju, zaradi česar je neobremenjen lažje vodil dialog.