Prihaja pripeka, nato pa ...

Evropi "grozi" nov vročinski val, nato pa velik obrat

S.R.
16. 9. 2018, 09.55
Posodobljeno: 16. 9. 2018, 19.28
Deli članek:

Dele Evrope bo sredi tedna zajel vročinski val, konec tedna pa nas čaka dramatična sprememba.

Severe Weather Europe
Temperaturni odkloni glede na povprečje (v sredo 19. septembra).

Danes se bo ponekod v notranjosti države del dopoldneva še zadrževala megla ali nizka oblačnost, sredi dneva pa se bo povsem razjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 26, na Primorskem do 28 stopinj Celzija, sporoča Agencija RS za okolje (Arso).

Sončen in prijeten bo tudi ponedeljek, čeprav bodo nekatere nižine zjutraj še zavite v meglo. Kakšna ploha bo zagrozila le v gorskem svetu. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 14, na Primorskem do 17, najvišje dneve od 24 do 29 stopinj Celzija. V torek in sredo bo večinoma sončno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Popoldne je zlasti v sredo možna kakšna ploha ali nevihta. Topleje bo torej, a ne bo trajalo, sporoča Arso. Kot so zapisali na twitterju, je "pred nami še en teden večinoma sončnega in toplega vremena, nato pa se obeta sprememba."

Arso
Napoved za ponedeljek.

Evropa v primežu vročine

Nekoliko bolj dramatične napovedi, vsaj z vidika tistih, ki že nestrpno čakajo, da bodo nadeli jesenska oblačila, prihajajo s spletišča Severe Weather Europe, kjer napovedujejo nov manjši vročinski val, temperature pa naj bi bile lokalno kar za 8 do 12 stopinj Celzija višje od septembrskega povprečja v zadnjih desetletjih. 

Severe Weather Europe
Temperaturni odkloni glede na povprečje (v torek 18. septembra).

Tako naj bi zelo toplo vreme zajelo dele srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope. Živo srebro se bo po njihovih napovedih dvignilo precej višje, kot je to za to obdobje običajno, kar pomeni, da se lahko ponekod nadejajo temperatur, višjih od 30 stopinj Celzija. »Kuhali« naj bi se v Franciji, kjer lahko sredi tedna temperature zlasti na jugudosežejo tudi 34 stopinj Celzija. Vroče bo v Nemčiji, kjer se lahko 30 stopinj Celzija nadejajo predvsem na severozahodu države. Magičnih 30 stopinj Celzija bi znali zabeležiti tudi na Poljskem, v Panonski nižini, na območju Sredozemlja in na severu Italije. Danci in Švedi se bodo veselili temperatur nad 20 stopinj Celzija. 

Vremenski obrat za konec tedna napovedujejo tudi vremenarji spletišča Severe Weather, ko naj bi večji del Evrope zajela zelo hladna fronta, ki bo s seboj prinesla "oster" mraz. Na nekaterih območjih naj bi se temperature spustile tudi pod 15 stopinj Celzija. Ker je to izračun meteoroloških računalniških modelov, se lahko napovedi v naslednjih dneh še spremenijo.