Nespodobne prakse

KPK objavila okoliščine sestanka med Počivalškom in Zemljaričem

M.R./STA
3. 8. 2018, 11.47
Posodobljeno: 3. 8. 2018, 11.57
Deli članek:

Objavo je doslej v upravnem postopku Počivalšku uspelo zadržati, vrhovno sodišče pa jo je zdaj dovolilo.

Primož Lavre
Zdravko Počivalšek in Janez Zemljarič.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je včeraj objavila podrobnosti lobističnega sestanka Janeza Zemljariča in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška o zasebnih projektih v Izoli, ki ga je označila za nezakonito.

Zemljarič ministru predstavljal polmilijardni projekt

Jeseni 2016 je fotograf revije Reporter pred gospodarskim ministrstvom v objektiv naključno ujel Zemljariča, ki je takrat ministru Počivalšku predstavljal zamisel za polmilijardni projekt Izolski otok. Na prvem sestanku je zaposlenim izročil vizitko podjetja Eti-par, na drugi sestanek pa je prišel z mapo podjetja Gorenje projekt. Kot je ugotovila KPK, Zemljarič ni imel pooblastil za zastopanje nobenega od teh dveh podjetij, prav tako ni registriran lobist - zato so njegovo dejanje označili za nezakonito. Minister stika ni ne odklonil ne prijavil KPK.

Počivalšek začasno ustavil objavo

Toda komisija svojih ugotovitev ni smela javno objaviti. To jim je prepovedalo upravno sodišče zaradi tožbe Počivalška, ki je objavo vsaj začasno ustavil, češ da mu bo z objavo povzročena nepopravljiva škoda. Ker sta se poleg ministra z Zemljaričem dobili tudi državna sekretarka Eva Štravs Podlogar in njihova uradnica Dijana Madžarac, ki tožbe nista vložili, je KPK ugotovitve s sestankov vseeno objavil.

Ni dokazal, da mu je bila storjena nepopravljiva škoda

Po odločitvi vrhovnega sodišča je KPK na svoji spletni strani objavila tudi poročilo, ki se nanaša na Počivalška. Vrhovno sodišče je namreč ugodilo pritožbi KPK in dovolilo objavo svojih ugotovitev, saj Počivalšek ni dokazal, da mu bo z objavo storjena težko popravljiva škoda. Kot je še ugotovilo sodišče, je Počivalšek opravljal funkcijo, ki je izpostavljena nadzoru državnih organov ter kritikam medijev ter laične javnosti in bi moral zato tudi predložiti konkretne dokaze, ki bi potrjevali, da mu je bila storjena nepopravljiva škoda.

Niti v snu ni razmišljal, da Zemljarič lobira

Počivalšek je sicer včeraj za nacionalko zavrnil očitke. "Menijo, da ga (Zemljariča) ne bi smel sprejeti, ker ni registriran lobist. Ker jaz nisem niti v snu razmišljal, da lobira. Seznanil me je z nekim projektom. O nobenih firmah, ki jih zdaj omenjate, nismo v tistem obdobju govorili. Na koncu koncev jaz kot minister niti nimam nobenih možnosti, da bi mu kar koli lobistično pomagal."