Plaz

Družina Tašner-Brumen zdaj z optimizmom v prihodnost

Gabrijel Toplak/Novice Svet24
1. 7. 2018, 07.00
Posodobljeno: 1. 7. 2018, 21.37
Deli članek:

Družini, ki nima denarja niti za sprotno življenje, so zaradi plazenja hiše začeli pokati zidovi, zato jim je na pomoč priskočila Občina Destrnik.

Gabrijel Toplak
Zadnjih nekaj dni so Tašner-Brumnovi imeli na dvorišču pravo gradbišče.

Konec lanskega leta smo pisali o šestčlanski družini Tašner-Brumen iz Ločkega Vrha v občini Destrnik, ki že tako živi na robu preživetja in jim je spanec kratila še ena nesreča. Njihova nedokončana hiška se je začela premikati in polzeti po hribu, razpoke po stenah in na tleh pa so bile vidne tudi v notranjosti. Če je bilo takrat samo vprašanje časa, kdaj se bo hiša podrla, družina zdaj z večjim optimizmom zre v prihodnost, saj je bilo v okolici hiše zadnje dni mogoče opaziti gradbišče in delavce.

TEMELJITA SANACIJA

Vodja sanacije Janez Murko je povedal, da so okrog hiše, ponekod tudi več kot meter globoko, odkopali pas temeljev in jih utrdili z betonom. »Tudi objekt smo utrdili z dodatnim opažem, stene s pocinkano nerjavečo mrežo, ki smo jo na notranji in zunanji strani armirali. V notranjosti hiše, kjer so bile razpoke v stenah, smo odstranili omet in jih po potrebi sanirali. Na koncu bomo uredili še fasado,« je pojasnil Murko.

Gabrijel Toplak
V notranjosti so gradbeni delavci sanirali tudi razpoke na stenah.

V KRATKEM NAJ BI DOBIL SLUŽBO

Obnovljene hiše na naslovu Ločki Vrh 30, v kateri poleg Stanka in Anice živijo še njuni štirje otroci (Mateja je hortikulturna tehnica, Anja obiskuje Biotehniško šolo Ptuj, dvojčka Timotej in Matjaž pa sta osnovnošolca), se veselijo prav vsi. »To nam v vsem veliko pomeni, saj nam je bilo v zadnjih mesecih precej hudo. Ves čas smo se namreč bali, da bi hiša nenadoma splazila globino, zato se vsem, ki so nam v teh trenutkih pomagali, iskreno zahvaljujem,« je poudaril Tašner, ki je trenutno brez dela, a kot pravi, vseeno ne pozabi na pridne delavce, ki mu urejajo hišo, zato jim občasno postreže s kakšno pijačo. »Veseli me tudi, da imam naslednji mesec na zavodu za zaposlovanje razgovor za že vnaprej dogovorjeno službo, s čimer bo nam vsem veliko lažje,« pove Tašner in s prstom pokaže na peč, ki jo imajo za zdaj postavljeno še pred hišo. »Ta nas bo grela pozimi, vseeno pa si želimo v hiši nekoliko preurediti še prostore, saj bomo tako pridobili dodatno sobo za dva otroka. V zdajšnjem predprostoru želimo kuhinjo in jedilnico, česar prej nismo imeli,« je še dejal Tašner.

Gabrijel Toplak
V hiši živijo Stanko, Anica ter otroci Mateja, Anja, dvojčka Timotej in Matjaž.

OBČINA KOORDINIRA SANACIJO

Vladimir Vindiš, župan Občine Destrnik, ki je s CSD Ptuj naročila izdelavo študije v vrednosti skoraj dva tisoč evrov, pa pravi, da so nemudoma naredili statično analizo hiše. »Skupaj smo tudi pomagali poiskati izvajalca, medtem ko bo občina naredila končni obračun, ko bo sanacija zaključena. V zbiranje pomoči pa se je vključila tudi Zveza prijateljev mladine Maribor je razložil Vindiš.

Gabrijel Toplak
Stanko Tašner na tem naslovu živi 20 let.