ptujska gora

»Srce me boli zaradi propadanja stavbe«

Mojca Vtič/Novice Svet24
30. 6. 2018, 20.45
Deli članek:

Eden izmed osrednjih turističnih in romarskih biserov v Podravju je Marijina cerkev na Ptujski Gori, ki pa ima črno piko.

Arhiv časopisa Novice Svet24
Stavba, ki je v delni lastni partnerice Vladimirja Voduška, že več let propada in kazi podobo Ptujske Gore.

Ptujska Gora je v zadnjih letih doživela korenito preobrazbo. Urejena je bila Starotrška hiša, ki je postala muzej etnološke dediščine, v celoti je bila obnovljena podružnična osnovna šola na Ptujski Gori. Občina je sodelovala tudi pri ureditvi krožišča s skulpturo Slepa deklica, zgrajena so bila parkirišča, dostopne poti in poti miru … Zdaj pa občina ureja še vinoteko ter prostore turističnoinformacijske pisarne s pošto. »Investicija je v polnem teku in načrtujemo, da bo konec poletja notranjost končana, nato je pred nami še ureditev zunanje podobe,« je povedala županja Darinka Fakin. Tako bodo imeli turisti razlog, da se na Ptujski Gori zadržijo kakšno minutko dlje, kar si želi tudi tamkajšnji gostinec, ki je obudil in osvežil gostinsko ponudbo: »Veliko turistov obišče Ptujsko Goro, škoda je le, da si ne vzamejo kakšne minutke časa več, da bi si ogledali še druge znamenitosti poleg cerkve in okusili, kaj jim nudimo.«

Mediaspeed
Vladimir Vodušek je želel zgraditi gostišče in hotel.

ČRNA PIKA ROMARSKEGA BISERA

Ena izmed stavb, ki s svojo zapuščenostjo kazi podobo kraja že več kot desetletje, pa je stavba znanega novinarja in podjetnika, po rodu Majšperčana, Vladimirja Voduška. »Ko sem stavbo kupil, sem želel zgraditi gostišče in hotel, žal nisem našel sogovornika na občini. Če bi takrat podprli moj projekt, bi zagotovo imeli danes najmanj pet delovnih mest na Ptujski Gori. Občina vlaga v pločnike, javno razsvetljavo in asfalte, a tega ne moreš jesti, naj raje pripeljejo investitorje,« je bil kritičen Vodušek. A kot pravijo, vsaka medalja ima dve plati. Županja Fakinova je pojasnila, da občina ni lastnik stavbe in zato nima pravice vlagati v zasebno lastništvo, ter poudarila, da si občina ves čas prizadeva najti investitorja za ureditev propadajoče stavbe, a da so tudi zaradi cene, ki jo zahteva Vodušek, ta iskanja neplodna. Vodušek je na to odgovoril, da zahteva le ceno, ki jo je takrat odštel za zgradbo. »Sicer pa še naprej ohranjam idejo o vzpostavitvi hotela in gostinske ponudbe,« je dodal.

STA
Stavba je v polovični lasti partnerice Nataše Vodušek.

STAVBA V DELNI LASTI KRAJNSKEGA PODJETJA

Ideja v njegovi režiji bo sicer težko izvedljiva. Stavba je namreč v polovični lasti partnerice Nataše Vodušek ter podjetja Mif invest iz Kranja, ki je lastništvo nad polovico stavbe pridobilo zaradi Voduškovih dolgov. »Voduškova uporabljata vsa možna pravna sredstva ter oblike zavlačevanj. A na koncu bo stavba v naši lasti. Je pa blazna škoda, da stavba v samem centru propada, a mi ne moremo narediti nič. Samo čakamo lahko, da sodišče končno odloči. Ko pa bomo enkrat prišli do lastništva, bomo zagotovo naredili korak, in to v pozitivno smer za kraj,« je zagotovil Danilo Dujović, direktor podjetja Mif invest. Dodal je: »Srce me boli zaradi propadanja stavbe, ne samo zaradi kapitala, temveč tudi zaradi kraja. Kaj bi s stavbo, sem razmišljal pred šestimi leti, zdaj ne več, ker mi ni jasno, kdaj se bo končal postopek, ali v dveh mesecih ali v več letih. Čim bo odločitev znana, bomo začeli delati.«

In če bo ta zgodba s klavrno vsebino doživela srečen konec, bo lahko izkoristila turistični potencial, ki ga nudi Ptujska Gora. Kraj letno obišče okrog 60.000 obiskovalcev, kar je 5000 mesečno. Le kateri muzej ali kulturni spomenik v tem delu Dravinjske doline se lahko ponaša s tovrstnim obiskom?