Evropske volitve

Kaj naklepajo naši evropski poslanci?

Urban Klančnik / Novice Svet24
15. 5. 2018, 07.00
Deli članek:

Čez približno leto dni bodo volitve za Evropski parlament in pojavlja se vprašanje, kaj bodo storili naši predstavniki.

Reuters
Slovenija ima v Evropskem parlamentu osem poslanskih mest.

Naslednje evropske volitve bodo med 23. in 26. majem prihodnje leto, v Sloveniji bodo volitve novih evroposlancev v nedeljo, 26. maja. Zaradi načrtovanega izstopa Velike Britanije iz EU se bo število evroposlancev po prihodnjih evropskih volitvah zmanjšalo s 751 na 705, Slovenija pa bo tako kot v sedanjem sklicu imela osem evropskih poslancev.

Kandidati

Na prejšnjih volitvah leta 2014 je bilo v Evropski parlament izvoljenih osem evropskih poslancev iz Slovenije: Milan Zver (EPP/SDS), Romana Tomc (EPP/SDS), Patricija Šulin (EPP/SDS), Franc Bogovič (EPP/SLS), Lojze Peterle (EPP/NSi), Tanja Fajon (S&D/SD), Ivo Vajgl (Alde/Desus) in Igor Šoltes (Zeleni).

Koliko od njih jih bo kandidiralo na prihodnjih volitvah, je trenutno težko napovedati, saj je to odvisno od več dejavnikov, prav tako jih več še ne želi govoriti o prihodnjih načrtih v zvezi s tem. Nekateri se bodo pred evropskimi volitvami najprej osredotočili na parlamentarne in pozneje lokalne volitve v Sloveniji. Tako trenutni evropski poslanci iz Slovenije svojih načrtov ali razmišljanja o prihodnjih evropskih volitvah niso razkrili. V pisarni slovenskega evroposlanca z najdaljšim stažem, Lojzeta Peterleta, so pojasnili, da zaradi obilice dela v tekočem mandatu odločitev glede prihodnjih evropskih volitev še ni bila sprejeta. Tomčevi se zdi še prezgodaj govoriti o tem, svojih namer glede volitev v Evropski parlament nista razkrila niti Šulinova in Vajgl. Bogovič je povedal, da se mu zdi ideja o ponovni kandidaturi zanimiva. Očitno trenutni poslanci predvsem čakajo na to, kaj se bo zgodilo na volitvah v domačem političnem prostoru.