Težave na LPP

»Voznik je naglo speljal, padla sem in se poškodovala«

Sašo Avramovič/Novice Svet24
15. 5. 2018, 06.30
Deli članek:

Bralka Mirjana J. iz Ljubljane se zaradi zdravstvenih težav med vsakodnevnimi opravki spopada s številnimi težavami. Med drugim je zanjo močno otežena vožnja z mestnim avtobusom.

Bobo
Voznik je moral zavirati, da se je lahko izognil kolesarki (fotografija je arhivska).

Zadnjih osem let živi 74-letna Mirjana J. z možem v stanovanju v Štepanjskem naselju v Ljubljani. Prej sta živela v Tomišlju, vasici pri Igu. Mirjana je invalidsko upokojena učiteljica, ki je včasih delala v šoli na Igu, vse do leta 1999. »Po operaciji tumorja, ki sem ga imela za levim očesom, sem leta 1999 odšla predčasno v pokoj,« je povedala.

Zdravstvene težave

Tudi zadnja leta ima kup zdravstvenih težav. Težjih del ne more opravljati, ta namesto nje opravi mož. »Imela sem globoko vensko trombozo v levi nogi, ki je bila omrtvičena. Skupno sem prejela kar 180 injekcij proti strjevanju krvi. Prav tako imam trebušno kilo, ki jo je treba operirati,« je opisala trenutne težave z zdravjem. Zaradi zdravstvenih težav se mora večkrat odpraviti v ljubljanski klinični center (predvsem na polikliniko) in zdravstveni dom Moste. Tudi večkrat na teden. Skoraj vedno se na pot odpravi z mestnim avtobusom. Že dolga leta pa pri hoji uporablja bergle, v zadnjem času tudi hojico.

Težko na avtobus

Zaradi vseh naštetih zdravstvenih težav se Mirjana med vsakodnevnimi opravki spopada s številnimi težavami. Zanjo je med drugim močno otežena vožnja z mestnim avtobusom. Včasih se zatakne že pri vstopu na avtobus, ki kdaj ne stoji čisto ob pločniku. Ker ima Mirjana dve bergli oziroma si pomaga s hojico, na avtobus v takšnem primeru težje vstopi kot sicer. Kot nam je zaupala, so mlajši vozniki avtobusa uvidevni in vozilo približajo pločniku, zato je vstop potem lažji. Še bolj pereča težava pa so nabito polni avtobusi, iskanje prostega sedeža in hitro speljevanje voznikov.

»Pred kakšnim mesecem se mi je zgodilo, da sem z berglami prišla na nabito poln avtobus, iskala prost sedež, voznik pa ni počakal, ampak je naglo speljal. Padla sem in se poškodovala. Močno sem se udarila v nogo. In to prav v nogo, s katero imam največ težav

Odziv LPP

Nedvomno se s tovrstnimi težavami srečujejo številni starejši občani in invalidi, zato smo za komentar prosili tudi Ljubljanski potniški promet (LPP). Njihove odzive bomo objavili, ko jih prejmemo. 

Sašo Avramovič
Mirjana je invalidsko upokojena učiteljica, ki je včasih delala v šoli na Igu.