En mesec

Dars od uvedbe e-cestninjenja izdal že 1300 kazni

STA/B.K.
7. 5. 2018, 15.27
Posodobljeno: 7. 5. 2018, 15.30
Deli članek:

Največkrat uporabniki nimajo naprave DarsGo ali na računu vozila ni ustreznega finančnega kritja oz. vozijo z nižjim prijavljenim številom osi od dejanskega števila osi.

Bobo

Dars je v prvem mesecu po uvedbi elektronskega cestninjenja tovornih vozil na avtocestah in hitrih cestah, imenovanega DarsGo, izdal 1300 plačilnih nalogov.

Cestninjenje tovornih vozil poteka prek skupno 128 portalov nad avtocestami in hitrimi cestami. Cestninski portal ob prehodu težkega vozila zazna napravo DarsGo v vozilu, v kateri sta zabeležena registrska številka vozila in emisijski razred Euro, kar je podlaga za obračun cestnine za posamezen cestninski razred. Ta pa je odvisen od števila osi vozila.

Podlaga za globe, ki se v celoti stekajo v državni proračun in niso prihodek Darsa, je v noveli zakona o cestninjenju, ki tudi določa, da je za večino storjenih prekrškov odgovoren voznik. Le v treh primerih prekrškov je odgovorna tudi pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost in njihova odgovorna oseba.

Profimedia
Cestninski razred je odvisen od števila osi.

Globe segajo od 800 evrov do 1000 evrov za posameznika, za pravno osebo pa do 2000 evrov.

Dars je v sistemu DarsGo sicer doslej izdal nekaj več kot 140.000 naprav. Največ uporabnikov sistema DarsGo prihaja iz Slovenije, sledijo Romuni, Poljaki, Hrvati, Madžari, Bolgari.

"Sistem DarsGo deluje v skladu s pričakovanji in večjih težav v prvem mesecu ne beležimo, ravno tako delujejo tudi nadzorni portali. Je pa v vsakem novem sistemu, predvsem tako obsežnem, kot je DarsGo, tudi nekaj 'otroških bolezni', ki ne vplivajo na samo pravilnost delovanja sitama in pobiranja cestnine, temveč bolj na udobnost njegove uporabe, tako za uporabnike avtocest kot za tiste, ki s sistemom delamo," so poudarili na Darsu.