ZAČETEK KAMPANJE

Izenačeno rekordno število kandidatnih list

Matej Klarič / Novice Svet24
6. 5. 2018, 14.20
Posodobljeno: 6. 5. 2018, 14.20
Deli članek:

Od 25 vloženih list kandidatov jih bo, kot kaže, 22 kandidiralo v vseh osmih volilnih enotah. Kandidature pa mora zdaj potrditi še Državna volilna komisija. Do volitev lahko pričakujemo ostro kampanjo, kjer za prvo mesto prvič realno kandidirata več kot dve stranki.

Bobo
Toninovi Novi Sloveniji raziskave do zdaj, odkar je prevzel vodenje stranke od Ljudmile Novak, niso pokazale opaznega dviga podpore.

V vseh volilnih enotah imajo pričakovano svoje kandidate vse parlamentarne stranke, poleg njih pa bodo štiriodstotni prag, ki omogoča vstop v parlament, poskušale preseči še nekatere stranke.

Med njimi je lista Marjana Šarca, ki je na predsedniških volitvah osvojil velik politični kapital. Kljub temu pa mu v zadnjih mesecih, ko je moral razkriti tudi svoje programske točke, podpora v javnomnenjskih raziskavah kopni.

Oče in sin

V vseh volilnih enotah bo nastopil tudi nekdanji poslanec SDS Andrej Čuš, ki mu je s stranko Zelenih Slovenije uspelo na svojo listo dobiti tudi Mihaela Jazbinška, nekdanjega okoljskega ministra, ki je javnosti poznan po stanovanjskem zakonu. Na Čuševi listi bo kandidiral tudi njegov oče Vlado Čuš, ki mu je predal predsedniško mesto v stranki Zelenih. Na vseh volilnih lističih bo mogoče obkrožiti tudi kandidate Jelinčičeve nacionalistične stranke SNS in Slovenske ljudske stranke, ki je pred štirimi leti le za nekaj sto glasov zgrešila parlamentarne vrste. Zanimivo bo videti, kakšen bo rezultat te stranke, ki ima močno razvejano lokalno mrežo.

M24
Pevec Slavko Ivančić je moral zaradi bolezni zadnji hip odpovedati kandidaturo na listi Cerarjeve SMC.

Odpadel pevec Ivančić

V trenutno največji stranki v parlamentu, SMC, ki se ji po volitvah obeta veliko manj glasov, so v zadnjem času preživeli turbulentne čase. Poslanca Branko Zorman in Bojan  Kranjc sta nezadovoljna, ker nista bila uvrščena na kandidatno listo. Na volitve pa se ne bo podala niti vodja poslancev Simona Kustec Lipicer, ki se vrača v profesorske vode. Na njihovi listi naj bi kandidiral tudi pevec Slavko Ivančić, ki pa je zaradi bolezni v zadnjem hipu odpovedal svojo kandidaturo. Pri SMC bosta sicer kandidirala samo dva od njihovih devetih ministrov. To bosta Zdravko Počivalšek in Peter Gašperšič, ki se bo v Grosupljem pomeril s kar dvema Janezoma Janšema.

Bobo
Janez Janša se bo v Grosupljem pomeril z umetnikom Janezom Janšo, glavnim tajnikom NSi Robertom Ilcem in ministrom za infrastrukturo Petrom Gašperšičem.

Kar dva Janeza Janši

Stranka Levica je namreč umetnika Emila Hrvatina, ki si je ime skupaj s še dvema umetnikoma spremenil v Janeza Janšo, predlagala za poslanskega kandidata. Zanimivo bo videti, kakšen delež glasov bo osvojil drugi Janša. Zaradi zmede bi zanj namreč lahko pomotoma glasoval tudi marsikateri nepazljivi volivec Janševe SDS. Levica bo sicer s sloganom Za blaginjo vseh, ne le peščice še z nekaterimi znanimi imeni nagovarjala volivce. Na listi bosta tako še nekdanja sindikalista Milan  Utroša in Goran Lukić, ki sta v teh dneh s pismom poskrbela za medijsko pozornost. Predsedniku Borutu Pahorju sta namreč svetovala, naj raje utihne, in ga obtožila, da je izdal socialnodemokratske ideje za propadlo idejo tretje poti. Kot sta opozorila, je fleksibilizacije in prožnosti, ki jo zagovarja Pahor, pri nas že veliko preveč in je v zadnjih letih v konstantnem porastu. Na listi Levice bosta sicer kandidirala tudi Alma Rekić, javnosti poznana iz šova MasterChef, in lanskoletna Delova osebnost leta Milan Jakopovič, ki se je uspešno boril za brezplačna kosila za otroke iz revnih družin.

Gneča na levici

Konkurenco bo Levici delala skupna lista strank Sloga in Združena levica. Stranki nekdanjega poslanca SD Janka Vebra in nekdanjega poslanca Desusa Franca Žnidaršiča sta v zadnjem hipu vendarle našli dogovor za skupno sodelovanje. Samo v Mariboru svoje liste ne bo imela titoistična stranka Socialistična partija Slovenije, ki se zavzema za izstop iz EU in socialistično samoupravljanje. Na levem političnem polu bodo svojo podporo iskali tudi Pirati, ki so na zadnjih volitvah presegli enoodstotni prag in bili upravičeni do finančnih sredstev. V vseh enotah bo imela svoje kandidate tudi vstajniška stranka Solidarnost.
Proti drobitvi glasov pa je nastopil Zoran Janković, ki je dejal, da zato njegova Pozitivna Slovenija ne bo nastopila na teh volitvah, da bo tako preprečila zmago Janezu Janši. Glede na to, da se je Janković pred tem sestal s Cerarjem in Židanom, bo zanimivo videti, ali mu bosta ti stranki podporo zaradi njegove poteze vrnili na novembrskih lokalnih volitvah. Ker Janković ne bo kandidiral, bo namreč izgubil finančna sredstva, ki jih je prejemala njegova stranka.

Bobo
Pevec Lado Leskovar bo v Ljubljani kandidiral za stranko Desus.

Novi obrazi v starih strankah

V SD gredo na volitve s sloganom Samozavestna Slovenija, javnomnenjske raziskave pa jim kažejo, da bi tokrat znova lahko postali zmagovalci volitev. Kot se je pred časom pošalil vodja poslanske skupine Matjaž Han, bodo imeli na listi, čeprav so ena od najstarejših strank, več novih obrazov, kot jih imajo nekatere nove stranke članov. Med njimi najdemo pravnico Dominiko Švarc Pipan, nekdanjega študentskega funkcionarja in konjiškega svetnika Jerneja  Štromajerja ter vodjo mladinskega sveta Tima Kampla. Slabše pa za zdaj kaže upokojenski stranki Desus, ki bi, sodeč po raziskavah, lahko dosegla slabši rezultat kot na zadnjih volitvah, ko je osvojila 10 odstotkov glasov. K boljšemu rezultatu ji bosta poskušala tokrat pomagati pevec Lado Leskovar in oče košarkarskega talenta Luke Dončić, Saša Dončić.

SDS z vsemi poslanci

Z vsemi aktualnimi poslanci se na volitve odpravlja SDS. Kandidate bo stranka, ki volivce že mesece nagovarja s sloganom Zate, javno predstavila 11. maja. V Domžalah bo na listi SDS kandidirala operna pevka Alenka Gotar, ki je Slovenijo zastopala na Evroviziji. »Slovenske države brez slovenskega naroda ni, zato bodo slovenska tradicija, jezik in kultura vedno v središču naših programov,« so zatrdili ob objavi liste kandidatov. V Novi Sloveniji, ki jo je pred volitvami prevzel Matej Tonin, se na volitve odpravljajo s sloganom NSi misli resno. Njihov program pa temelji na neoliberalnih idejah, kot sta nižanje davkov in privatizacija.

Gneča tudi na desnici

Tudi na desnici se bo letos kar nekaj strank trudilo priti v parlament. Poleg zgoraj omenjenih Zelenih, SNS in SLS, še Kanglerjeva in Primčeva koalicija Združena desnica, ki med drugim obljublja finančne nagrade za družine z novorojenčki. Kot pravi Primc, so čisto nasprotje (Združene) levice. V desni del političnega prostora, čeprav to sam zanika, lahko uvrstimo tudi Listo novinarja Bojana Požarja, ki bo volivce prav tako nagovarjala v vseh volilnih enotah. Kot je sporočil Požar, bo na njegovi listi kandidiral tudi Vili Kovačič, ki mu ni uspelo zbrati dovolj podpore za samostojen nastop s svojo stranko. V vseh volilnih enotah bosta kandidirali tudi Stranka slovenskega naroda in Zedinjena Slovenija Andreja Šiška.

Proti korupciji in za višje pokojnine

Pričakovano bosta v vseh volilnih enotah nastopila tudi Alenka Bratušek in Bojan Dobovšek z Dobro državo, ki kot ključni cilj opredeljuje boj proti korupciji, poenostavitev zakonodaje in enako obravnavo v sodnih postopkih. Bratuškova se je v kampanjo podala z izdajo knjige in zbiranjem podpisov za višji odmerni odstotek pri pokojninah in povrnjen regres. Na volitve se v vseh volilnih enotah v boj podajajo še manj javnosti poznani Gospodarsko aktivna stranka, Gibanje Skupaj Naprej in Za zdravo družbo. Stranka Naprej Slovenija bo kandidirala le v Kranju, stranka ReSET pa v Celju, Mariboru in na Ptuju. Ker prag za vstop velja v vsej državi, bodo zato le težko prišle v parlament.