NEVARNI ODPADKI

Smrtonosni pasji iztrebki grozijo živini in jezijo ljudi

O.D./Novice Svet24
9. 4. 2018, 06.50
Deli članek:

V logaški občini imajo težave z neodgovornimi lastniki psov. Ne gre samo za nečedno podobo okolice sprehajalnih poti, v nevarnosti je tudi živina logaških kmetov.

M.V.
Ob logaški sprehajalnih poteh je ogromno pasjih iztrebkov, ki motijo občane.

Zdaj, ko je zima zapustila Slovenijo in je k nam prišla pomlad, na občini v Logatcu zvonijo telefoni. Nezadovoljni in včasih celo besni občani bentijo zaradi »poplave« pasjih iztrebkov, ki se nabirajo ob številnih sprehajalnih poteh v hitro rastočem kraju. Težave imajo tudi prebivalci blokov in odgovorni lastniki psov, še najbolj pa so ogorčeni kmetje, saj pasji iztrebek zanje ne predstavlja zgolj nečedne prepreke lahkotnemu koraku, temveč tudi ogroža živino.

M.V.
Nepobiranje pasjih iztrebkov je kaznivo. V občini Logatec je za puščanje iztrebkov domačih hišnih živali na javnih površinah, predpisana globa v višini 400 evrov.

Na občini razmišljajo tudi o tem, da uvedli takso in imeli redarja, ki bi pobiral odpadke. »Sicer redno skrbimo za praznjenje zabojev z odpadki. Želja je, da bi postavili še več teh zabojnikov, da bi bili bolj priročni,« je povedal župan.

Pogovarjali smo se z županom občine Logatec Bertom Menardom, ki je spregovoril o problematiki, ki ni tako nedolžna, kot se zdi na prvi pogled. »Logatec se širi, ima vedno več prebivalcev in med njimi je veliko ljubiteljev štirinožcev. To je sicer zelo pohvalno, kajti tisti, ki ima dober odnos do živali, ga ima tudi do ljudi. Vendar pa opažamo, da je veliko lastnikov psov, ki niso najbolj vzgojeni, in iztrebkov, ki jih psi puščajo za seboj, ne pobirajo,« je povedal župan.

Brezbrižna zima

Menard je priznal, da je to pomlad na določenih delih sprehajalnih poti stanje precej nevzdržno, o čemer smo se lahko prepričali tudi sami. Ob poteh namreč leži ogromno pasjih iztrebkov, ki jih neodgovorni lastniki ne želijo pobrati.

Zvezane roke

Občinski inšpektor ali redar lahko kaznuje samo za prekrške na javnih površinah. Če gre za zasebno lastnino, je zasebnik, na primer kmet, dolžan, da lastnika psa opozori ali prijavi.

Kot pravi Menard, je težava nastala pozimi, ko so lastniki psov iztrebke zakrivali s snegom. Iztrebki seveda zaradi ledišča niso razpadli in so se ob taljenju snega pojavili na travnatih površinah. »To je zelo moteče za ljudi na sprehodu pa tudi za sprehajalce psov, ki za svojimi kosmatinci redno pobirajo iztrebke.« Občina je sicer postavila zabojnike za odlaganje pasjih iztrebkov, vendar se tudi pri tem srečuje z določenimi težavami, predvsem z njihovo postavitvijo na zemljiščih, katerih občina ni lastnik. »Kmetje tega ne dovolijo, ker menijo, da se bo še potenciralo sprehajanje psov na njihovih zemljiščih in bo posledično še več pasjih iztrebkov tam, kjer ne bi smeli biti,« je dejal župan. Občinskim službam preglavice povzročajo tudi vandali, ki so poškodovali precej zabojnikov in potrgali plastične vrečke, ki jih je občina namestila ob zabojnikih.

M.V.
»Nekateri so se izgovarjali na to, da sneg zakrije iztrebke in da to ni problem,« ptavi župan Berto Menard o izgovorih lastnikov. psov

Smrtna nevarnost

Najbolj pa so v skrbeh kmetje, ki se bojijo za svojo živino, kajti pasji iztrebki so lahko za zdravje živali zelo nevarni, kar potrjujejo tudi veterinarji. Kot nam je povedal Gašper Frišek iz logaškega veterinarskega centra Plevnik, so paraziti, ki so v pasjih iztrebkih, lahko zelo nevarni za življenje živine. »Največji problem je, ko psi z iztrebki onesnažijo krmo, ki jo kmet zbalira. Paraziti se nato prenesejo v živali. Če se notranji paraziti, ki se nahajajo v črevesju, prekomerno razvijejo, pride do izčrpanosti in lahko tudi do pogina živali,« je pojasnil Frišek.

mv
Najbolj ogrožena je živina. V pasjih iztrebkih so namreč lahko številni povzročitelji bolezni, bakterije in paraziti, ki lahko celo povzročijo pogin.