Predvolilni živžav

Po nemško-francoskem vlaku zdaj Židan napoveduje Švedsko, Finsko in Dansko

T.L./STA
7. 4. 2018, 15.26
Posodobljeno: 7. 4. 2018, 15.38
Deli članek:

Stranka SD je predstavila program, s katerim bo nastopila na volitvah. S programom želijo in nudijo pot Sloveniji za preboj med 10 najboljših držav v Evropi, je napovedoval Židan.

STA

V ospredju programa z naslovom Samozavestna Slovenija, s katerim bo SD nastopila na državnozborskih volitvah, je krepitev srednjega razreda, odprava neenakosti, ustvarjanje odpornega gospodarstva in varnosti v državi. "V štirih letih smo sposobni izvršiti pomemben del programa, v osmih letih pa v celoti," napoveduje predsednik SD Dejan Židan.

Po Švici in nemško-francoskih vlakih je čas za Švedsko, Finsko in Dansko

Židan je v nagovoru na programski konferenci stranke, na kateri so že potrdili predlagani program, dejal, da program temelji na desetih strateških ciljih, 110 področnih ciljih in več kot 500 ukrepih. S tem programom želijo in nudijo pot Sloveniji za preboj med 10 najboljših držav v Evropi, ob bok Švedske, Finske in Danske itd. V programu so odgovorili na vsa vprašanja v družbi in širše, je dodal.

STA
Dejan Židan

Med prioritetnim nalogami je sanacija zdravstvenega sistema. Po njegovem mnenju je treba sicer spremeniti delovanje javnih zdravstvenih zavodov, ki bodo imeli večja pooblastila in odgovornost. A tudi to ne bo omogočilo boljše oskrbe ljudi, če bo Slovenija za zdravstvo namenila le 8,6 odstotka BDP, je poudaril Židan. V SD ne sprejemajo tako dolgih čakalnih dob, zlasti ne v obdobju največje konjunkture. Kot pravi Židan, so v preteklosti, v času vlade Boruta Pahorja, že dokazali, da znajo skrajševati čakalne dobe.

Dotaknil se je slovenskega sodstva, ki je po njegovih besedah iz leta v leto bolj učinkovito, a neučinkovito, ko gre za najhujše zlorabe. Menil je, da je treba spremeniti kazensko-procesno pravo in kazenski zakonik. Opozoril je, da so podprli predlagan kazenski zakonik, ki ga je pripravil sedanji pravosodni minister Goran Klemenčič, a z zakonom na koncu niso uspeli, ker ga ni podprla niti Klemenčičeva lastna stranka.

Pohvalil je ukrepe ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak, zlasti na aktivni politiki zaposlovanja. "Tudi zaradi Kopač Mrakove in njenega dobrega dela so številke v državi danes tako dobre," je dejal.

V SD so za davčno prestrukturiranje, saj je po njegovem mnenju nesprejemljivo, da so z obdavčitvami najbolj obremenjeni ljudje. "Ko govorimo o davčnem prestrukturiranju, govorimo o novi izgradnji srednjega razreda," je poudaril in hkrati dodal, da je obdavčitev dobičkov podjetij v Sloveniji pod povprečjem EU in spominja na davčne oaze.

Na področju zunanje politike je izpostavil, da v SD verjamejo v EU, saj kar 70 odstotkov BDP ustvarimo z izvozom. Izpostavil je tudi delovanje njihove evropske poslanke Tanje Fajon, saj da je edina evropska poslanka iz Slovenije, ki je v okviru močne evropske družine upoštevana.

Na področju kulture je obljubil ne le okrepitev njenega financiranja, ampak tudi njeno večjo finančno samostojnost.

"Po osmih letih uresničevanja tega programa bo Slovenija samozavestna, še vedno bo najlepša država, država srčnih in čudovitih ljudi, ampak tudi bolj srečnih, inovativnih, samozavestnih ljudi," je zbranim na konferenci dejal Židan. "Čez osem let, ko in če nam bo dano voditi državo, bo Slovenija bistveno bolj cenjena v mednarodni skupnosti."

Židan: Če naredimo napako, ne iščemo krivcev od Karantanije naprej

Predsednik SD in kmetijski minister v Cerarjevi vladi je dejal, da v SD priznajo, če naredijo napako, in od tega ne bežijo. "Če naredimo napako, se opravičimo in ne iščemo krivcev od Karantanije naprej. Napako popravimo in ne zvalimo krivdo na koalicijske partnerje ali družbene skupine," je dodal.

STA
Prišel je tudi vodja avstrijskih Socialdemokratov (SPÖ) Christian Kern.

Program Samozavestna Slovenija je eno leto skupaj z ekipo snoval Patrick Vlačič. Kot je dejal, je imel najlepšo nalogo v politiki, to je priprava programa, medtem ko ne bo kandidat za poslanca ali ministra v novem mandatu. Tako so v pripravo programa skušali vključiti čim več ljudi. V programu po njegovih besedah niso le široki cilji in usmeritve, pač pa tudi zelo konkretni, kot denimo, da tovornjaki ne bodo več prehitevali na avtocestah in da ne bodo več pokanja petard pred novim letom.

Han o domišljavosti

Vodja poslanske skupine Matjaž Han je dejal, da je zaradi tako dobro pripravljenega programa domišljav. "Narejen je na dobri diagnozi, na izkušnji, in na tem, da vemo, da imamo za vsako stvar, ki jo hočemo izpeljati, tudi prave ljudi," je dejal. Obregnil se je tudi ob vedno nove obraze v politiki. Kot je dejal, se očita etabliranim strankam, kot je SD, da imajo stare obraze, a "imamo v naši stranki več novih obrazov na letošnjih volitvah, kot jih imajo nekatere nove stranke".

Mednarodna pravnica Dominika Švarc Pipan, ki bo na listi SD kandidirala na volitvah, pa je dejala, da Slovenija potrebuje vizijo in javno strategijo, kam želimo v svetu. Po njenem mnenju potrebuje premišljeno politiko vnaprej.

Gostje iz tujine, med njimi ni Švedov, Fincev in Dancev

Čim boljšo uvrstitev na volitvah so SD zaželeli tudi nekateri predstavniki social demokratov iz tujine. Predsednik Stranke evropskih Socialistov Sergei Stanishev meni, da je SD edina stranka, ki ima zelo jasno vizijo o prihodnosti Slovenije. "Verjamem v vaš uspeh. To bo tudi naš evropski uspeh," je dejal.

Nekdanji avstrijski predsednik vlade in vodja avstrijskih Socialdemokratov (SPÖ) Christian Kern je dodal, da je v Evropi vzpon desnega populizma in konservatizma. "A ti konstantno premikajo meje, kaj je moralno. Napadajo brezposelne kot goljufe, napadajo svobodo tiska. Vsem obljubljajo brezplačno pivo, a ko pa pridejo na oblast, ga le oni pijejo," je izjavil.

Tudi predsednik hrvaške SDP Davor Bernardić meni, da je socialna demokracija bolj kot kadarkoli potrebna za Evropo in svet. "Danes imamo samo privid svobode, a so vse večje neenakosti v družbi. Imamo privid pravičnosti v družbi, a solidarnost, ki smo ji danes priča, je deklerativna, potrebujemo pa resnično solidarnost za dobro ljudi," je ocenil.