Daj dam

Pred koncem mandata je sezona kadrovanja

Luka Tetičkovič / Novice Svet24
6. 4. 2018, 19.40
Deli članek:

Kopač Mrakova v sklopu tekočih poslov še malce pokadrirala in se usklajevala z Desus.

sta
Matjaž Han, Dejan Židan in Anja Kopač Mrak so imeli takoj po uspešno prestani interpelaciji tiskovno konferenco.

Dom upokojencev Kranj (DUK) že vrsto let vodi kontroverzna direktorica Zvonka Hočevar, članica stranke Desus. Pred meseci smo že poročali, da v domu gleda na vsak fičnik, tudi če morajo podrejeni pešačiti v sosednjo vas, da se vkrcajo na avtobus s cenejšo vozovnico. Po drugi strani ji ni težko proti njim sprožiti maščevalnih tožb, ki jih financira iz javnih sredstev svojega zavoda. Tožbe je zdaj po naših informacijah že izgubila.

Kopač Mrakova v kranjski dom ostarelih nemoteno kadrira člane svoje stranke, ki krijejo hrbet sporni direktorici, članici stranke Desus.

Povrhu je v domu zaposlila tudi polbrata Karla Erjavca, ki je kmalu iz navadnega hišnika napredoval na delovno mesto receptorja. Sindikalisti so se tedaj spraševali, ali jo nemara ščiti visoka politika, saj že prejšnja sestava sveta zavoda ni ukrepala glede obtožb, da direktorica nenamensko troši javna sredstva. »Večina v svetu, ki jo že drugi mandat predstavlja Borut Zatler, ne reagira na kršitve direktorice, ampak jo slepo podpirajo,« sklepa Matej Jemec iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Lokalno zavezništvo strank SD in Desus

Imenovanje petih članov sveta zavoda, ki jih je vladi v imenovanje predlagalo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ), ki prav vsi prihajajo iz stranke SD, kaže na to, da se sinergija med strankama SD in Desus ni končala. »Tu se jasno kaže, kako nam stranke ugrabljajo zavode, saj se je za predstavnike zavoda prijavilo več oseb, ki so kompetentne, ampak niso politično prave barve,« opozarja Jemec.

»Ko jih je naš sindikat opozarjal na nepravilnosti, o tem niso želeli niti slišati,« Jemca dopolnjuje sindikalistka v DUK Nataša Malnar.

Nad delom direktorice bodo zdaj bdeli naslednji socialdemokrati: Borut Zatler, ki je v vrste SD kot član mestnega sveta Kranj prestopil leta 2007, Ana Pavlovska, prav tako članica svetniške skupine SD v Kranju, Štefan Kadoič, nekdanji podžupan Kranja, Špela Šifkovič Soklič, ki prihaja iz SD Radovljice, in Miroslav Zelnik, ki je na listi SD neuspešno kandidiral za kranjskega mestnega svetnika.

Ministrstvo pomislekov ne naslavlja

»Prijavili so se tudi naši člani in nobeden od teh, ki smo jih predlagali, ni bil imenovan,« trdi Malnarjeva. Z vprašanjem, zakaj so izbrali le kandidate s člansko izkaznico SD, smo se obrnili tudi na MDDSZ. »Za člane sveta zavoda, predstavnike ustanovitelja za DU Kranj, smo prejeli sedem popolnih in ustreznih prijav in od tega smo izbrali pet predstavnikov ter jih posredovali v sprejem vladi RS,« se je glasil njihov (ne)odgovor na naše vprašanje.

MDDSZ smo prav tako vprašali, ali je seznanjeno s pomisleki, ki jih imajo zaposleni glede direktorice DUK. Odgovorili so nam, da inšpektorat RS za delo glede nje ni prejel nobene prijave in zato v domu tudi ni opravljal nadzora.

L.T.
Oskrbovanka v Domu upokojencev Kranj.