PRIPRAVLJENOST

Slovenski vojski spet ocena nezadostno

Ž. K. / Novice Svet24
1. 4. 2018, 19.03
Posodobljeno: 1. 4. 2018, 19.04
Deli članek:

Slovenske vojske (SV) za delovanje v vojni je nezadostna, za delovanje v miru pa dobra, je sporočil predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor.

STA
Letošnje poročilo je za kanček boljše od prejšnjega.

Poročilo o pripravljenosti vojske v lanskem letu sta Pahorju v petek predala obrambna ministrica Andreja Katič in načelnik Generalštaba SV Alan Geder. Pahor je na novinarski konferenci po predaji dejal, da je »letošnje poročilo za odtenek boljše, vendar morajo biti ti občutki previdni«.

Več vlaganj

Dejavniki, ki so vplivali na izboljšanje ocene za delovanje v miru, so povečana popolnitev z vojaško opremo in strelivom, izboljšano usposabljanje, povečan obseg vojaških vaj in pozitiven trend na področju vzdrževanja oziroma razpoložljivosti vojaške tehnike. Delno je to posledica povečanega finančnega vlaganja v SV.

Dva problema

Ob tem pa je izpostavil dva večja problema, in sicer popolnjenost enot SV s kadri in ključnimi sistemi oborožitve in tehnike ter status in položaj slovenskega vojaka. »Nujno je, da se vojaški poklic ponovno ovrednoti, tako glede statusa kot glede plačila. Moramo zagotoviti, da bo vojaški poklic konkurenčen in cenjen poklic v naši državi,« je dejal Pahor.

Nov načrt

Še vedno je najpomembnejši razlog za stanje pripravljenosti nizek proračunski izdatek za SV, je dejal predsednik republike in dodal, da se je trend padanja sicer zaustavil in lani obrnil v pozitivno smer. Takšen trend naj bi se tudi nadaljeval. A je Pahor vseeno ocenil, da dinamika in obseg povečevanja proračunskih sredstev ne zadoščata za bistveno izboljšanje pripravljenosti SV. Pahor od Gederja pričakuje, da bo do novega sklica državnega zbora pripravil konkreten načrt izboljšanja pripravljenosti, skupaj z natančno oceno potrebnih virov in tveganj, predvsem pa njegov predlog obsega in strukture SV do leta 2030.