Konec mandata

Prihajajo izredne seje, poslanci še niso rekli zadnje!

Žiga Kariž / Novice Svet24
28. 3. 2018, 20.20
Posodobljeno: 28. 3. 2018, 20.26
Deli članek:

Čeprav rednih sej v državnem zboru ne bo več, lahko poslanci zahtevajo izredno sejo. Na sprejem čaka neverjetnih 50 zakonov oziroma sprememb zakonov.

STA
Da bi prišlo do izredne seje državnega zbora, mora to zahtevati 23 poslancev oziroma poslank. Do volitev jih lahko pričakujemo kar nekaj.

Državni zbor je včeraj z zadnjim zasedanjem na marčevski seji zaključil svoje redno delovanje. A glede na to, da je v postopku sprejemanja obviselo še skoraj 50 pravnih aktov, lahko pričakujemo, da bodo poslanci še nekajkrat dvignili svoje roke. Za to pa bodo morali krepko zavihati rokave.

Ustavno sodišče je leta 2012 presodilo, da državni zbor ohrani svojo zakonodajno funkcijo, vse dokler te funkcije na prvi seji ne prevzame novoizvoljeni državni zbor, kar pomeni, da poslanci lahko odločajo kljub razpustu parlamenta. 

50 zakonov ostalo brez seje

V zadnjih mesecih smo bili priča divjemu vlaganju zakonov in predlogov sprememb zakonov s strani poslancev. Veliko večino teh, skoraj 50, bi jih morali poslanci obravnavati na aprilski seji, ki pa je zaradi odstopa predsednika vlade ne bo. A glede na odločitev ustavnega sodišča iz leta 2012 lahko trenutni zbor poslancev odloča, dokler se v klopi na prvi seji ne usedejo novi. V DZ že od prvih predčasnih volitev velja dogovor, da se v času do konstituiranja novega sklica ne sklicujejo redne seje, temveč poslanci delo opravljajo na izrednih sejah. Izredno sejo skliče predsednik državnega zbora, če to s podpisi zahteva 23 poslancev oziroma poslank.

Že napovedane izredne seje

Trenutno je pričakovati, da se bodo poslanci sestali zaradi ustavnega zakona za zaščito NLB pred hrvaškimi sodišči, ki so ga predlagali v SDS in NSi, načelno podporo pa so mu izrazili v večini poslanskih skupin. Da bi ustavni zakon, ki se sprejema po dvofaznem postopku in z dvotretjinsko večino, spravili pod streho, bi se moral DZ sestati na treh izrednih sejah. A to ni edini projekt, ki ga poslanci aktualnega sklica želijo izpeljati do konca mandata. Tako je že vložena zahteva za izredno sejo o priznanju Palestine, ki so jo s pomočjo poslancev SMC in Desusa vložili poslanci Levice.

V čakalnici

Med zakoni in predlogi popravkov zakonov, katerih sprejem se je ustavil in ki jim grozi, da bodo propadli, je tudi nekaj takih, ki so močno razburili javnost. Med njimi je predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o nalezljivih boleznih, ki bi necepljenim otrokom preprečil vpis v vrtec, pa zakona o gojenju konoplje in pridobivanju kanabisa v medicinske namene, predlog poslanca Andreja Čuša o spremembi delovnega časa trgovin, zakon o uresničevanju pravic pripadnikov narodov nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije v Republiki Sloveniji in še številni drugi.

Predvolilni čas

Glede na to, da so številne predloge zakonov v proceduro vložili poslanci, je pričakovati, da bodo vsaj nekateri zdaj začeli iskati podporo za sklic izredne seje. Vprašanje pa je, koliko poslancev se bo raje kot sedenju v klopeh in glasovanju posvetilo predvolilni kampanji.