NOVE NAPETOSTI

Aretacija srbskega funkcionarja razgrela strasti

M.K. / Novice Svet24
28. 3. 2018, 20.40
Deli članek:

Razlog za nove napetosti, ki so izbruhnile v Mitrovici na Kosovu, sta bila aretacija in izgon vodje srbskega vladnega urada za Kosovo Marka Đurića.

Facebook
V ponedeljek so do zob oboroženi specialci vdrli na okroglo mizo ter aretirali in s Kosova izgnali Marka Đurića.

V ponedeljek so bile razmere v Mitrovici na Kosovu spet izjemno napete, na ulicah je mrgolelo do zob oborožene policije, slišati pa je bilo tudi alarm za preplah, saj so v mestu izbruhnili protesti, ki jih je policija razgnala z uporabo solzivca.

Razlog je bila aretacija vodje srbskega vladnega urada za Kosovo Marka Đurića, ki si je želel na Kosovu ogledati srbske samostane in sodelovati na okrogli mizi o odnosih med Beogradom in Prištino.

Facebook
V Severni Kosovski Mitrovici so včeraj takole stale barikade, ki so jih postavili tamkajšnji ogorčeni prebivalci.

Vdrli na okroglo mizo

Đurić in generalni sekretar srbskega predsednika Nikola Selaković sta sicer prispela v Mitrovico na okroglo mizo kljub temu, da so prvemu kosovske oblasti izdale prepoved vstopa v državo, saj naj bi njegove izjave na Kosovu sprožale napetosti. Posebne kosovske policijske enote so vdrle na okroglo mizo in prijele Đurića, ne pa tudi Selakovića. Napetosti med Beogradom in Prištino so se zaostrile po srečanju Vučića in kosovskega predsednika Hashima Thacija minuli teden v Bruslju, po katerem je srbski predsednik opozoril, da Priština po petih letih še vedno ni izpolnila zaveze iz bruseljskega sporazuma o vzpostavitvi skupnosti srbskih občin.  Spomnimo, da je bil januarja ubit vodja kosovskih Srbov Oliver Ivanović.

Pretekli teden so opozicijski poslanci kar štirikrat prekinili sejo kosovskega parlamenta, saj so želeli preprečiti ratifikacijo sporazuma o meji s Črno goro, s katerim so izpolnili enega od pogojev za ukinitev vizumov za vstop v EU. 

»Teroristična banda«

Srbski predsednik Aleksandar Vučić ni skoparil z obtožbami na račun Prištine. Kot je dejal, so skladno s postopki 75 ur prej obvestili o prihodu Đurića. Poudaril je, da Beograd Prištino v skladu z bruseljskim sporazumom o obiskih obvešča in ne prosi za dovoljenje. Policiste, ki so aretirali Đurića, je označil za »teroristično bando, ki je vrgla šok bombe in tepla ljudi« in dejal, da so ga aretirali, ker niso želeli slišati resnice o teroristični državi. Dodal je, da gre za »brutalno provokacijo in najtežje kriminalno dejanje oblasti na Kosovu«. Napovedal je, da bodo odgovarjali vsi, ki so sodelovali pri ugrabitvi, in tudi kazenske ovadbe proti vpletenim.