Napoved

Nam bo konec tedna vreme naklonjeno? Ne povsem

T.L.
28. 3. 2018, 10.03
Posodobljeno: 28. 3. 2018, 10.32
Deli članek:

Potem ko bo živo srebro danes doseglo 17 stopinj Celzija, se lahko počasi pripravimo na nekoliko bolj mokre dni. Najlepše vreme pa bo na velikonočni ponedeljek.

Profimedia
Turni smučarji, previdno v gorah, nevarnost plazov je velika.

Pred nami je praznično podaljšan vikend, zato je napočil skrajni čas za načrtovanje izletov in drugih prostočasnih aktivnostih. V naslednjih dneh bo vreme spremenljivo. Najmanj sreče z njim bomo imeli v soboto, ki bo, kot nam je povedal vremenoslovec Brane Gregorčič z Agencije za okolje (Arso), deževna po vsej državi z nekoliko več padavinami na zahodnem in severnem delu države. Do nedelje zjutraj bodo padavine že ponehale in v nedeljo lahko pričakujemo prijetnejše vreme. Čez danes se lahko pokaže tudi sonce, vseeno pa ni čisto izključen pojav krajevnih ploh.

V nedeljo bo, zahvaljujoč sobotnim padavinam, bolj sveže, dnevne temperature pa se bodo gibale med 10 in 12 stopinjami Celzija. Najlepše vreme pa nas čaka na velikonočni ponedeljek s pretežno jasnim vremenom in temperaturami, ki bodo dosegle 15 stopinj Celzija. 

Turni smučarji, previdno! V gorah je že veliko snega, kot pa napoveduje Gregorčič, prihajata še dve fronti: prva iz četrtka na petek, druga pa iz sobote na nedeljo, ko bo pošiljka snega nekoliko obilnejša. Meja sneženja se giblje med 1200 in 1500 metri nadmorske višine. Vsi, ki se bodo konec tedna odpravljali v gore, naj upoštevajo veliko nevarnost snežnih plazov, ki se bo konec tedna zaradi novozapadlega snega morda še stopnjevala. 

In kakšno vreme nas čaka te dni? Danes bo deloma sončno z občasno povečano oblačnostjo, najvišje dnevne temperature pa bodo od 12 do 17, v alpskih dolinah okoli 10 °C. Jutri bo oblačno. Zjutraj bo na zahodu začelo rahlo deževati, čez dan pa se bodo padavine širile proti vzhodu. Zvečer se bodo okrepile in zajele vso Slovenijo, na Primorskem pa lahko tudi zagrmi. V petek bo dež oslabel in na vzhodu popoldne prehodno ponehal.