Miro Cerar

Kaj velikega je Cerar obljubil in kaj tudi dostavil?

l. t. / novice svet24
17. 3. 2018, 16.00
Deli članek:

Miro Cerar je nastopil mesto premierja z enim najmočnejših mandatov v zgodovini samostojne Slovenije. Obljubljal je velike projekte, kaj od tega mu je uspelo?

Bobo
"Vendar pa jasno povem, da se kot predsednik vlade in pravnik s to sodbo ne strinjam," je dodal o odločitvi vrhovnega sodišča, da razveljavi referendum o zakonu o drugem tiru.

Če začnemo pri zdravstveni reformi – obljubil je ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in prenos teh stroškov iz zasebnih zavarovalnic na javni Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Obljuba je pogorela, ko je naletela na interese koalicijskih partneric – predvsem Desusa, ki je temu kategorično nasprotoval.

Naslednji korak zdravstvene reforme bi moralo biti krajšanje čakalnih vrst. Če bi se tega ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc lotila radikalno, bi začela ukinjati koncesije, ki so po mnenju stroke vzrok, da se čakalne vrste v javnih zavodih daljšajo – saj zdravniki paciente iz javnega zdravstva raje preusmerjajo v svoje popoldanske prakse. Sramežljive poskuse Kolar Celarčeve sta spet preprečili koalicijski partnerici. »Namesto da bi koalicijska partnerja pri tem pomagala, sta nas ovirala, kar je tudi dokazljivo,« je bil med svojim odstopom oster Miro Cerar.

STA
Milojka Kolar Celarc.

Nepripravljeni na migrantsko krizo

Povsem presenečenega je Cerarja ujela tudi migrantska kriza. Čeprav je leta 2015 vse kazalo, da se bo Slovenija znašla na begunski poti, se vlada na to ni zanesljivo pripravila. Po več hektičnih mesecih, ko smo begunce od hrvaške do avstrijske meje prevažali z avtobusi, so na vladi odločili, da bodo mejo zavarovali z rezalno žico. To je sprožilo precej nezadovoljstva pri Hrvatih in državljanih, ki morajo s to žico živeti. Danes ne služi nobeni funkciji več, prerašča jo rastlinje in deluje le kot smrtonosna ovira za živali, ki jim človeške meje ne pomenijo nič.

Žica na meji je sprožila prvi večji padec priljubljenosti Cerarjeve vlade, od katerega si ni nikoli več opomogla. Zaradi nje je službo izgubil tudi izraelski svetovalec za odnose z javnostmi Eisin Asaf, ki je tedaj Cerarju svetoval, naj zavzame agresivnejšo držo.

Slepi tir Divača–Koper

133.000 evrov smo dali samo za maketo drugega tira.

»Danes se je prelila kaplja čez rob, projekt drugi tir je doživel nov udarec, ki so ga povzročili tisti, ki želijo ustaviti pozitivni razvoj Slovenije. V takšnih zgodbah ne želim sodelovati,« je vidno razburjen dejal Cerar glede razveljavitve referenduma o drugem tiru zaradi nezakonitega enostranskega financiranja kampanje. Aroganten način, na katerega je vlada vodila projekt drugega tira, po mnenju nekaterih povsem nepotrebna ustanovitev projektnega podjetja 2TDK, nepotreben posebni zakon in vabljenje madžarskih investitorjev pod tajnimi pogoji – vse to je sprožilo upor delavcev v Luki Koper. Pečat celotni zgodbi pa je na koncu seveda dala preplačana maketa, ki se je medtem že pokvarila in bila umaknjena izpred oči javnosti.

STA
Maketa je bila preplačana za skoraj 73 tisoč evrov. Če se sumi dogovarjanja med ponudniki izkažejo za točne, bo posle pregledovala tudi policija.

Brezplodna pogajanja s sindikati

Nadaljnjo nekompetentnost je vlada pokazala v pogajanjih s sindikati. Potem ko je najprej ves denar za odpravo plačnih anomalij potrošila za, ironično, poglobitev plačnih anomalij s popuščanjem zdravniški zbornici Fides, je z vsemi ostalimi sindikati socialni dialog vodila mačehovsko. Na koncu so dvakrat na ulice šli učitelji – prav tisti, ki so Cerarju pretežno dali svoj volilni glas, kar so na protestih dali tudi odkrito vedeti.

Bobo