Drugi tir

Poraz vlade, zmaga Kovačiča: referendum o zakonu o drugem tiru padel

T.L.
14. 3. 2018, 15.06
Posodobljeno: 14. 3. 2018, 16.52
Deli članek:

Vrhovno sodišče je ugodilo pritožbi Vilija Kovačiča.

Facebook

Vrhovno sodišče ugodilo pritožbi Vilija Kovačiča; sledil bo nov referendum o zakonu o drugem tiru. Referendum o drugem tiru smo imeli 24. septembra lani, na referendum pa je prišla le peščica volilnih udeležencev.

Milijoni v nič

Kovačič napoveduje boj za nov datum referenduma

Pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič je pozdravil sodbo vrhovnih sodnikov, ki so razveljavili izid septembrskega referenduma in Državni volilni komisiji naložili razpis novega. Označil jo je za velik korak za demokracijo. Napovedal je boj za datum referenduma, ki bi moral biti po njegovem mnenju izveden z lokalnimi volitvami, poroča STA.

Državna volilna komisija (DVK) je za poplačilo vseh obveznosti izvedbe referenduma o zakonu o drugem tiru izplačala skupaj 3.200.657,36 evra. Vlada je za sodelovanje v referendumski kampanji v podporo uveljavitvi zakona o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper lani iz tekoče proračunske rezerve zagotovila 97.000 evrov.

Po poročanju portala MMC je vrhovno sodišče po besedah sodnika poročevalca Erika Kerševana naslavljalo dve vprašanji, in sicer, ali je v referendumski kampanji prišlo do nezakonitosti in ali so te vplivale na izid referenduma o zakonu o drugem tiru, ki ga je na sodišču izpodbijal Kovačič. Kot je poudaril Kerševan, se sodišče ni spuščalo v primernost samega zakona o drugem tiru ali v primernost projekta. To sta politični vprašanji, je pojasnil.

Na javni obravnavi so sodniki zaslišali premierja Mira Cerarja in državnega sekretarja na infrastrukturnem ministrstvu Jureta Lebna. Oba sta dejala, da je vlada v kampanji ravnala pravilno in da je javnost o projektu drugi tir obveščala transparentno in celovito.

S tem pa se očitno ne strinjajo na vrhovnem sodišču, kjer so po poročanju STA presodili, da je vlada s proračunskimi sredstvi financirala nedopustno enostransko kampanjo, saj so v "njej poudarjali le pozitivne posledice uveljavitve zakona o drugem tiru in negativne, ki bi izvirale iz zavrnitve zakona, ne pa tudi morebitnih tveganj, ki jih prinaša uveljavitev." Zakon o drugem tiru mora biti na referendumu potrjen brez kakršnegakoli dvoma o nepravilnostih, se glasi še mnenje sodišča.