Ogorčenje

Škandal na Hrvaškem: če bi to, kar je izjavila Kolinda, izustila Merklova, bi jo strpali v zapor

R.T.
14. 3. 2018, 13.13
Posodobljeno: 14. 3. 2018, 13.18
Deli članek:

Hrvaška predsednica je med nagovorom hrvaške diaspore dregnila v osje gnezdo.

Profimedia
Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je begunce, ki so po razpadu Neodvisne države Hrvaške (NDH) pobegnili v Argentino, označila za »Hrvate, ki so našli svobodo«.

Domovini pomagali iz tujine

Med obiskom v Argentini je tako dejala, da so »po drugi svetovni vojni številni Hrvati v Argentini iskali in našli prostor svobode, kjer so lahko izražali svoje domoljubje in opozarjali na upravičene zahteve po svobodi hrvaškega naroda in njegove domovine«. Kitarovićeva, ki je v ponedeljek postala častna meščanka Buenos Airesa, je še dejala, da je ponosna na vse generacije Hrvatov, ki so prišli v Argentino in tam »skromno živeli, da bi svoji domovini pomagali iz tujine«. »Hrvati v Argentini so si začasa nekdanjega jugoslovanskega komunističnega režima, ki ga je motilo vsakršno omenjanje nacionalnega imena, hrvaške zastave in grba ali izpovedovanje vere, delili usodo svojega naroda,« je povedala in dodala, da so Hrvati – kot tudi Argentinci –, ponosni ljudje.

Po njenih besedah hrvaška diaspora v Argentini šteje med 200.000 in 250.000 duš.

Škandalozno

Izjava je naletela na neodobravanje nekaterih, ki ji zamerijo, da ni poudarila, da so izseljenci povečini bili pripadniki zloglasne NDH. Po besedah hrvaškega zgodovinarja Tvrtka Jakovina – izjavo je označil za škandalozno – so bili po drugi svetovni vojni v Argentino pobegli Hrvati fašistični zločinci. Predlagal je še, da ameriško in nemško veleposlaništvo pregledata njene izjave, ker, kot je dejal, kvarijo odnose s tema in drugimi državami.

Danes se je oglasil tudi član stranke SDP Arsen Bauk, ki si je privoščil slikovito primerjavo. Če bi na tak način v Buenos Airesu o Eichmannu, Mengeleju in njima podobnim, ki so po drugi svetovni vojni pobegnili v Argentino, spregovorila nemška kanclerka Angela Merkel, bi ob njeni vrnitvi v Nemčijo razpravljali le o tem, ali naj jo strpajo v zapor ali v katero drugo ustanovo.