Izdaja tajnih podatkov

Ovadili žvižgača tajnih podatkov o nakupu sramotne žice

S.S.
31. 12. 2017, 08.00
Deli članek:

Policija je zaradi suma izdaje tajnih podatkov o nakupu »tehničnih ovir« ovadila neznano osebo, s pomočjo katere so mediji razkrili podrobnosti o sklepih državnih organov in količini žice, ki jo je kupila država.

STA
Razvpite »tehnične ovire« na mejah »svobodne in demokratične« Evrope.

Policisti so končali preiskavo sumov izdaje tajnih podatkov iz dokumentacije o nakupu tehničnih ovir za ograjevanje državne meje.

Na ljubljansko okrožno državno tožilstvo so v začetku decembra poslali ovadbo zoper neznanega storilca, odločitev pa še ni bila sprejeta, pojasnjujejo na vrhovnem državnem tožilstvu.

8,34 milijona evrov je dosegla cena postavitve »tehničnih ovir« ob drugi obletnici oktobra letos.

Razkritje v interesu javnosti

»Afera« je v javnosti izbruhnila aprila. Dokumenti o nakupu tehničnih ovir namreč nosijo oznako »interno«, vendar pa podatki iz dokumentov vzbujajo sum, da so vlada in državni organi za odločitve naknadno prilagali ustrezna dokazila, zaradi česar je razkritje v interesu javnosti, virov pa novinarji niso dolžni nikomur razkrivati. Prav tako dokumentacija kaže, da so nekateri dobavitelji do poslov prišli na sporen način in da je država kupila veliko več rezalne žice, kot so je postavili na meji.

Prijavo podali neimenovani »državni organi«

Na policiji so septembra pojasnili, da je prijavo zaradi suma izdaje tajnih podatkov podal »državni organ«, niso pa povedali, kateri. Na zavodu za blagovne rezerve, ki ga vodi Anton Zakrajšek, in ministrstvu za gospodarstvo so pojasnili, da so v javnost pricurljali podatki iz njihovih uradnih dokumentov, zato sta oba obvestila »pristojne službe«.

V istem času, ko so preiskovali sum izdaje tajnih podatkov, so policisti preiskovali tudi sum zlorabe uradnega položaja pri nakupu tehničnih ovir, vendar pri tem niso zaznali znakov sumov kaznivih dejanj, zato so zadevo protokolarno zaključili s poročilom tožilstvu.

STA
Nakup še vedno preiskuje protikorupcijska komisija.

Nakup tudi pod lupo KPK

Ker so se v javnosti pojavljali dvomi in nezaupanje v posel, je Transparency International Slovenia že februarja lani zahteval umik stopnje tajnosti z dokumentov o nakupu tehničnih ovir, toda po 22 mesecih upravno sodišče še vedno ni končalo presoje. Nakup ograj pa še vedno preiskuje Komisija za preprečevanje korupcije, ki pojasnil ne daje, bo pa v povezavi s to zadevo prihodnje leto pripravila sistemsko načelno mnenje na temo javnih naročil.